Dziś coś dla łasuchów. Kto z nas nie lubi czasami skubnąć sobie odrobinkę chałwy? :) Ja zamiast skubać postanowiłam jeść ją łyżkami! :D Stworzyłam obłędny deserek, którego bazą jest mus z chałwy. To mocno uzależnia :)
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (6 porcji):
- 200 g. chałwy
- 200 g. białej czekolady
- 500 ml. schłodzonej śmietanki 30%
- 10 g. żelatyny w proszku
- 3 łyżki zimnej wody
Borówki:
- 400 g. borówek
- skórka otarta z 2 cytryn
- sok z 2 cytryn
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Oraz:
Żelatynę wsyp do szklanki i zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia.
200 ml. śmietanki zagotuj w garnku, wrzuć połamaną na kosteczki czekoladę oraz pokruszoną chałwę. Mieszaj i podgrzewaj na malutnim ogniu, aż powstanie jednolita masa. Dodaj napęczniłą żelatynę i mieszaj aż się rozpuści. Zestaw garnek z palnika i pozostaw masę do lekkiego przestygnięcia.
Pozostałe 300 ml. śmietanki ubij na sztywno, a następnie dodaj do letniej masy chałwowej i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Przelej masę np. do szklanego lub plastikowego pojemnika i wstaw do lodówki na 8 godzin.
Borówki wrzuć do rondelka. Dodaj sok i skórkę z cytryn oraz cukier. Gotuj borówki aż wiekszość się rozpadnie. Po wystudzeniu włóż konfiturę do lodówki.
Orzechy upraż na suchej patelni i wystydź.
Na dno pucharków wrzuć mieszankę orzechów, na nie połóż trochę konfitury z borówek a następnie nabrane łyżką z pojemnika 2 lub 3 łyżki musu z chałwy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz