Pyszne rozpływające się w ustach, mięciutkie policzki wieprzowe. Podane w sosie własnym z dodatkiem suszonych na słońcu włoskich pomidorów... :) Wymarzony obiad!
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (4-6 porcji):
- 12 szt. policzków wieprzowych (około 1,5 kg.)
- 4 łyżki octu jabłkowego Ponti
- 4 łyżki octu balsamicznego Ponti
- 12 szt. suszonych pomidorów Ponti
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 4 cebule
- 2 pomidory malinowe
- 2 gałązki rozmarynu
- 4 liście laurowe
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 500 ml. wody
- sól morska
- świeżo mielony czarny pieprz
Policzki umyj i odsącz. Przełóż do miski. Dodaj oliwę, ocet jabłkowy oraz balsamiczny i listki rozmarynu. Cebule obierz i pokrój w piórka. Dodaj do mięsa. Wszystko oprósz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
Pomidory malinowe sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój w dużą kostkę.
Zamarynowane policzki oddziel od cebuli i kładź na rozgrzaną patelnię (dużą i głęboką). Smaż po 2-3 minuty w obu stron aż mocno się zrumienią. Dodaj cebulę i całą pozostałą w misce marynatę. Smaż na mniejszym ogniu przez 4 minuty co chwilę mieszając.
Wlej do policzków 500 ml. wody i doprowadź do zagotowania. Dodaj pomidory malinowe oraz suszone, liście laurowe i ziela angielskie oraz płaską łyżeczkę soli. Przykryj patelnię pokrywką i duś na małym ogniu 1,5 godziny, od czasu do czasu przekładając policzki na drugą stronę. Dopraw jeszcze pieprzem jeśli potrzeba.
Podawaj np. z kluseczkami gnocchi lub kaszą.
* Wpis powstał we współpracy z marką Ponti.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz