Taką pieczoną białą kiełbasę w pikantnym sosie pomidorowym podać można zarówno na syte śniadanie wielkanocne, jak i na obiad.
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (4 porcje):
- 4 białe surowe kiełbaski
- 2 cebule
- 1 nieduża czerwona papryka
- 1 nieduża żółta papryka
- 1-2 papryczki chili (zależy jak ostro lubisz)
- 400 g. krojonych pomidorów w soku pomidorowym
- 100 ml. wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki oregano
- sól, pieprz
- natka pietruszki do posypania
Białe kiełbaski wrzuć do gotującej się wody i sparz je przez 5 minut. Woda powinna tylko delikatnie "pyrkać". Wyjmij kiełbaski i ostudź. Następnie ponacinaj kiełbaski np. w krateczkę.
Papryki pokrój w cienkie paski. Cebule posiekaj w piórka. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć cebulę i szklij przez 3 minuty. Dodaj pokrojone papryki i posiekaną papryczkę chili. Posól i wstępnie popieprz warzywa. Mieszaj i smaż na niedużym ogniu papryki z cebulą przez 8 minut.
Wlej teraz na patelnię pomidory wraz z sokiem i 100 ml. wody. Wsyp majeranek, oregano, papryką słodką i wędzoną. Wymieszaj i duś pod pokrywką przez 10 minut. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Spróbuj sos i dopraw go jeśli potrzeba solą i pieprzem. Przełóż sos do niedużej formy do zapiekania. Na sosie połóż białe kiełbaski. Zapiekaj przez 25-30 minut.
Podawaj do śniadania z pieczywem, a do obiadu z ryżem, kaszą lub ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz