kwietnia 09, 2022

Pieczona biała kiełbasa w pomidorach



Taką pieczoną białą kiełbasę w pikantnym sosie pomidorowym podać można zarówno na syte śniadanie wielkanocne, jak i na obiad.


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki (4 porcje):

  • 4 białe surowe kiełbaski
  • 2 cebule
  • 1 nieduża czerwona papryka
  • 1 nieduża żółta papryka
  • 1-2 papryczki chili (zależy jak ostro lubisz)
  • 400 g. krojonych pomidorów w soku pomidorowym
  • 100 ml. wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do posypania





Białe kiełbaski wrzuć do gotującej się wody i sparz je przez 5 minut. Woda powinna tylko delikatnie "pyrkać". Wyjmij kiełbaski i ostudź. Następnie ponacinaj kiełbaski np. w krateczkę.

Papryki pokrój w cienkie paski. Cebule posiekaj w piórka. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć cebulę i szklij przez 3 minuty. Dodaj pokrojone papryki i posiekaną papryczkę chili. Posól i wstępnie popieprz warzywa. Mieszaj i smaż na niedużym ogniu papryki z cebulą przez 8 minut.

Wlej teraz na patelnię pomidory wraz z sokiem i 100 ml. wody. Wsyp majeranek, oregano, papryką słodką i wędzoną. Wymieszaj i duś pod pokrywką przez 10 minut. Piekarnik rozgrzej do 180°C.

Spróbuj sos i dopraw go jeśli potrzeba solą i pieprzem. Przełóż sos do niedużej formy do zapiekania. Na sosie połóż białe kiełbaski. Zapiekaj przez 25-30 minut.

Podawaj do śniadania z pieczywem, a do obiadu z ryżem, kaszą lub ziemniakami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz