maja 09, 2022

Zupa z młodej kapusty



Uwielbiam tą zupę. Jest lekka i świeża, idealna na wiosnę i lato. Zajrzyj na mój Instagram @deliciousplace.pl Tam obejrzysz filmik z przygotowania tej zupki :)


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki (5-6 porcji):

  • 1/2 młodej kapusty
  • 2 duże pomidory
  • 1 łyżka masła
  • 1 pęczek koperku
  • 150 ml. śmietanki 30%
  • 1200 ml. wywaru warzywnego
  • sól, pieprz
Wywar warzywny:
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1/4 korzenia selera
  • 15-20 cm. kawałek pora
  • 1/2 cebuli
  • 2 gałązki lubczyku
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 ziela angielskie
  • 2500 ml. wody



Warzywa na wywar obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka razem z liściami laurowymi i zielem angielskim. Zalej wodą i doprowadź do zagotowania. Gotuj na średnim ogniu przez 2 godziny. Następnie przecedź.

Skórkę pomidorów natnij nożem w kilku miejscach. Włóż pomidory do miski i zalej wrzącą wodą. Przykryj pokrywką. Po 5 minutach wyjmij pomidory i obierz ze skórki. Pokrój pomidory w dużą kostkę.
Kapustę grubo posiekaj.

W garnku rozpuść masło i wrzuć pokrojoną kapustę. Oprósz solą i pieprzem, smaż często mieszając około 5 minut. Wlej wywar z warzyw i dodaj krojone pomidory. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na mniejszym ogniu przez 10 minut.

Do śmietanki wlej 1 chochelkę płynu z zupy i wymieszaj. Wlej śmietankę do zupy, wsyp posiekany koperek. Wymieszaj i gotuj zupę jeszcze 10 minut. Spróbuj i dopraw solą i pieprzem.



2 komentarze: