Uwielbiam tą zupę. Jest lekka i świeża, idealna na wiosnę i lato. Zajrzyj na mój Instagram @deliciousplace.pl Tam obejrzysz filmik z przygotowania tej zupki :)
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (5-6 porcji):
- 1/2 młodej kapusty
- 2 duże pomidory
- 1 łyżka masła
- 1 pęczek koperku
- 150 ml. śmietanki 30%
- 1200 ml. wywaru warzywnego
- sól, pieprz
Wywar warzywny:
- 2 duże marchewki
- 1 duża pietruszka
- 1/4 korzenia selera
- 15-20 cm. kawałek pora
- 1/2 cebuli
- 2 gałązki lubczyku
- 2 liście laurowe
- 4-5 ziela angielskie
- 2500 ml. wody
Warzywa na wywar obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka razem z liściami laurowymi i zielem angielskim. Zalej wodą i doprowadź do zagotowania. Gotuj na średnim ogniu przez 2 godziny. Następnie przecedź.
Skórkę pomidorów natnij nożem w kilku miejscach. Włóż pomidory do miski i zalej wrzącą wodą. Przykryj pokrywką. Po 5 minutach wyjmij pomidory i obierz ze skórki. Pokrój pomidory w dużą kostkę.
Kapustę grubo posiekaj.
W garnku rozpuść masło i wrzuć pokrojoną kapustę. Oprósz solą i pieprzem, smaż często mieszając około 5 minut. Wlej wywar z warzyw i dodaj krojone pomidory. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na mniejszym ogniu przez 10 minut.
Do śmietanki wlej 1 chochelkę płynu z zupy i wymieszaj. Wlej śmietankę do zupy, wsyp posiekany koperek. Wymieszaj i gotuj zupę jeszcze 10 minut. Spróbuj i dopraw solą i pieprzem.
Kapusta biała czy kapusta młoda?
OdpowiedzUsuńTo to samo. Młoda kapusta to biała kapusta z wcześniejszych zbiorów :)
UsuńPyszna zupka...polecam gorąco 🥰
OdpowiedzUsuń