Faszerowane kalarepki są i smaczne i zdrowe. Farszerować można czym tylko lubisz. Ja dziś polecam Ci wegetariańskie nadzienie. Po zapieczeniu dodatkowo taką kalarepkę możesz polać przed podaniem sosem, np. pomidorowym czy pieczarkowym.
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (6 sztuk):
- 6 kalarep
- 100 g. ryżu jaśminowego
- 1 duża szalotka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 70 g. twardego długodojrzewającego sera
- sól, pieprz
- natka pietruszki do posypania
Kalarepy obierz z twardej skórki i odetnij górę z jednej strony. Łyżeczką wydrąż środki kalarep, aby ścianki miały około 1 cm. grubości.
Ryż gotuj w lekko osolonej wodzie przez 12 minut. Wydrążone kalarepy włóz do wrzącej wody, zanurz je całe i gotujemy 10 minut. Wyciągnij kalarepy i odsącz z wody.
Kalarepy ułóż w naczyniu do zapiekania. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Paprykę oraz połowę środków wydrążonych z kalarepek pokrój w małą kosteczkę. Na maśle i oliwie zeszklij posiekaną drobno szalotkę. Dodaj paprykę oraz miąższ kalarepy i duś na małym ogniu 8 minut. Usmażone warzywa wymieszaj z ugotowanym ryżem oraz połową drobno startego sera. Farsz dopraw solą i pieprzem.
Przygotowane kalarepy napełnij farszem. Wierzch posyp obficie pozostałym serem. Zapiekaj kalarepki przez 20 minut. Przed podaniem posyp pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz