Pyszne i łatwe ciasto z czereśniami i budyniem. Spód to kruche ciasto z dodatkiem mielonych orzechów.
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (dno blaszki o wym. 21x25 cm.):
- 200 g. mąki pszennej
- 30 g. mąki krupczatki
- 90 g. zimnego masła
- 60 g. cukru pudru
- 40 g. cukru brązowego
- 90 g. mielonych orzechów włoskich
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szczypty soli
- 1 jajko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
Nadzienie:
- 600 g. czereśni
- 450 ml. mleka
- 100 g. cukru
- 1 łyżka esencji waniliowej (lub cukru waniliowego)
- 1 żółtko
- 25 g. mąki pszennej
- 45 g. mąki ziemniaczanej
W misce wymieszaj ręką wszystkie składniki na ciasto. Następnie wyłóż na blat i krótko zagnieć ciasto. 1/3 część ciasta schowaj do zamrażarki, a pozostałe owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Czereśnie umyj i wydryluj z pestek.
W 150 ml. mleka dokładnie wymieszaj obie mąki oraz żółtko. Pozostałe mleko wlej do garnka i zagotuj z cukrem i esencją. Wlej mieszankę z mąką i energicznie mieszaj, aż powstanie budyń i znikną wszystkie grudki. Do gotowego budyniu wrzuć przygotowane czereśnie i wymieszaj.
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Dno blaszki o wymiarach 21 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylep je ciastem z lodówki. Zrób nakłucia widelcem i piecz spód przez 10 minut.
Na podpieczony spód rozłóż równomiernie budyń z czereśniami, a na wierzch zetrzyj na dużych oczkach tarki ciasto z zamrażarki. Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze 25 minut.
Wystudź ciasto w blaszce i krój dopiero jak będzie zimne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz