lipca 23, 2022

Ciasto z czereśniami i budyniem



Pyszne i łatwe ciasto z czereśniami i budyniem. Spód to kruche ciasto z dodatkiem mielonych orzechów.


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki (dno blaszki o wym. 21x25 cm.):

  • 200 g. mąki pszennej
  • 30 g. mąki krupczatki
  • 90 g. zimnego masła
  • 60 g. cukru pudru
  • 40 g. cukru brązowego
  • 90 g. mielonych orzechów włoskich
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
Nadzienie:

  • 600 g. czereśni
  • 450 ml. mleka
  • 100 g. cukru
  • 1 łyżka esencji waniliowej (lub cukru waniliowego)
  • 1 żółtko
  • 25 g. mąki pszennej
  • 45 g. mąki ziemniaczanej




W misce wymieszaj ręką wszystkie składniki na ciasto. Następnie wyłóż na blat i krótko zagnieć ciasto. 1/3 część ciasta schowaj do zamrażarki, a pozostałe owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

Czereśnie umyj i wydryluj z pestek.

W 150 ml. mleka dokładnie wymieszaj obie mąki oraz żółtko. Pozostałe mleko wlej do garnka i zagotuj z cukrem i esencją. Wlej mieszankę z mąką i energicznie mieszaj, aż powstanie budyń i znikną wszystkie grudki. Do gotowego budyniu wrzuć przygotowane czereśnie i wymieszaj.

Piekarnik rozgrzej do 180°C. Dno blaszki o wymiarach 21 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylep je ciastem z lodówki. Zrób nakłucia widelcem i piecz spód przez 10 minut.

Na podpieczony spód rozłóż równomiernie budyń z czereśniami, a na wierzch zetrzyj na dużych oczkach tarki ciasto z zamrażarki. Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze 25 minut.
Wystudź ciasto w blaszce i krój dopiero jak będzie zimne.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz