Postanowiłam zrobić pierogi leniwe w nietypowy sposób i do ciasta oprócz twarogu dodać dojrzewający kozi ser. Wyszło zaskakująco dobrze, a dodatek bobu i szałwii super łączy się smakowo z kozim serem. Polecam na letni wege obiadek! :)
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (4 porcje):
- 300 g. twarogu półtłustego
- 80 g. sera koziego półtwardego dojrzewającego w kawałku od Goat Farm
- 120 g. mąki pszennej + około 3 łyżek do podsypywania
- 1 jajko
- szczypta soli
Oraz:
- 250 g. bobu
- 60 g. masła (schłodzonego)
- kilkanaście listków szałwii
- 3 łyżki startego sera koziego półtwardego dojrzewającego w kawałku
- sól, pieprz
- listki bazylii (opcjonalnie)
Bób gotuj w lekko osolonej wodzie przez 4 minuty. Odcedź i zalej zimną wodą. Następnie obierz z łupinek.
Drobne sitko połóż na dużej misce. Kładź po kawałku twarogu i przecieraj go przez sito grzbietem łyżki. Oczyść sito, a do przetartego twarogu dodaj jajko, mąkę, sól i drobno starty kozi ser. Wymieszaj składniki i zagnieć krótko ciasto (będzie dość miękkie i klejące).
Posypując blat lub stolnicę mąką formuj z ciasta wałeczki, z których odcinaj nożem romby, tak jak tradycyjne kopytka.
Kluski leniwe wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj krótko, 1 minutę od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Odcedź pierogi, ale zachowaj około 1/2 szklanki wody z gotowania.
Na dużej patelni rozpuść masło. Wrzuć obrany bób i listki szałwii. Dopraw sporą ilością soli i świeżo mielonego pieprzu. Smaż 2 minuty.
Do bobu wlej wodę z gotowania leniwych i zwiększ moc palnika na maksymalną. Gdy płyn się zagotuje, wrzuć kluski leniwe i gotuj na mocnym ogniu aż woda się zredukuje a z masła utworzy się sos.
Pierogi leniwe z bobem wyłóż na talerze, posyp dodatkowym kozim serem i opcjonalnie listkami bazylii.
* post powstał we współpracy z marką Goat Farm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz