A'la serniczek, którego można jeść bez wyrzutów sumienia :) Główne składniki to skyr naturalny, nasiona chia i pulpa z mango.
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (tortownica o średnicy 18 cm.):
Spód:
- 100 g. herbatników kakaowych
- 50 g. masła
Warstwa skyr+chia:
- 450 g. skyru naturalnego
- 8 g. żelatyny w proszku
- 1 łyżka zimnej wody
- 100 ml. śmietanki 30%
- 15 g. chia
- 60 g. ksylitolu (lub cukru)
Warstwa mango:
Na spód tortownicy połóż papier do pieczenia. Zamknij obręcz formy wypuszczając papier na zewnątrz tortownicy.
Herbatniki zmiel jak najdrobniej. Masło rozpuść i od razu wlej do zmielonych herbatników. Dokładnie połącz masło z herbatnikami i wysyp taką kruszonkę na dno formy. Ugnieć dłońmi równy spód i wstaw do lodówki na 30 minut.
Skyr przełóż do misy i wymieszaj z nasionami chia. W 1 łyżce wody rozmieszaj żelatynę i odstaw na 5 minut.
Śmietankę mocno podgrzej razem z ksylitolem. Do gorącej śmietanki przełóż napęczniałą żelatynę i mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstaw śmietankę na 5 minut, a następnie miksując mikserem skyr wlej śmietankę z żelatyną. Po zmiksowaniu od razu przelej masę na stężały spód z herbatników. Wstaw formę do lodówki na 2 godziny.
Żelatynę na warstwę mango zalej wodą i odstaw na 5 minut.
130 g. pulpy mocno podgrzej w rondelku. Dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia. Połącz od razu z pozostałą pulpą i wylej ją na stężały skyr. Wstaw do lodówki na minimum 5 godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz