sierpnia 09, 2022

Skyrnik chia z mango



A'la serniczek, którego można jeść bez wyrzutów sumienia :) Główne składniki to skyr naturalny, nasiona chia i pulpa z mango.


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!



Składniki (tortownica o średnicy 18 cm.):

Spód:

  • 100 g. herbatników kakaowych
  • 50 g. masła
Warstwa skyr+chia:
  • 450 g. skyru naturalnego
  • 8 g. żelatyny w proszku
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 100 ml. śmietanki 30%
  • 15 g. chia
  • 60 g. ksylitolu (lub cukru)
Warstwa mango:
  • 430 g. pulpy z mango
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 16 g. żelatyny w proszku




Na spód tortownicy połóż papier do pieczenia. Zamknij obręcz formy wypuszczając papier na zewnątrz tortownicy.
Herbatniki zmiel jak najdrobniej. Masło rozpuść i od razu wlej do zmielonych herbatników. Dokładnie połącz masło z herbatnikami i wysyp taką kruszonkę na dno formy. Ugnieć dłońmi równy spód i wstaw do lodówki na 30 minut.

Skyr przełóż do misy i wymieszaj z nasionami chia. W 1 łyżce wody rozmieszaj żelatynę i odstaw na 5 minut.
Śmietankę mocno podgrzej razem z ksylitolem. Do gorącej śmietanki przełóż napęczniałą żelatynę i mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstaw śmietankę na 5 minut, a następnie miksując mikserem skyr wlej śmietankę z żelatyną. Po zmiksowaniu od razu przelej masę na stężały spód z herbatników. Wstaw formę do lodówki na 2 godziny.

Żelatynę na warstwę mango zalej wodą i odstaw na 5 minut.
130 g. pulpy mocno podgrzej w rondelku. Dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia. Połącz od razu z pozostałą pulpą i wylej ją na stężały skyr. Wstaw do lodówki na minimum 5 godzin.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz