Sezon na pyszne kurki mamy w pełni. Tak samo na cukinię, która świetnie z kurkami się "dogaduje" :) Eksperyment z orzeszkami w tym makaronie udał się naprawdę bosko. Wszystkie smaki bardzo w tym daniu do siebie pasują. I na dodatek robi się je tak szybko!
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (2 porcje):
- 160 g. makaronu rurki
- 2 łyżki oliwy z oliwek z drugiego tłoczenia
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 małej cukinii
- 200 g. świeżych kurek
- po 1 garstce łuskanych orzechów włoskich, ziemnych i nerkowców
- 60 g. schłodzonego masła
- listki ziół do podania (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Wszystkie orzechy posiekaj drobno, a następnie upraż na suchej patelni aż będą ładnie złociste. Zdejmij na talerz.
Kurki dokładnie umyj w zimnej wodzie i odsącz na sicie, a następnie na papierowych ręcznikach. Większe kurki pokrój na pół. Cukinię krój w grubsze ukośne plasterki, około 0,5 cm.
Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź, ale zachowaj około 1/2 szkl. wody z gotowania.
Na dużej patelni rozgrzej mocno oliwę pomace. Wrzuć plasterki cukinii i smaż na mocnym ogniu po minucie z każdej strony. Dorzuć kurki i dalej na mocnym ogniu smaż co chwilę mieszając 2 minuty. Dodaj plasterki czosnku i połowę uprażonej mieszanki orzeszków. Podsmażaj już na mniejszym ogniu kolejne 2 minuty. Dopraw solą i pieprzem.
Wlej wodę z gotowania makaronu, zwiększ moc palnika na maksimum, a gdy się mocno zagotuje wrzuć posiekane schłodzone masło. Kołysz patelnią aż masło rozpuści się w sosie. Dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i duś jeszcze chwilkę aż makaron wchłonie trochę płynu a sos się zagęści.
Makaron podawaj posypany pozostałymi orzeszkami i listkami ziół, np. bazylii i natki pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz