Dziś mam coś dla każdego grzybowego maniaka :) Proste i szybkie zapiekanki, które dla mnie w okresie jesiennym są pozycją obowiązkową.
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (4 porcje):
- 2 duże ciabatty
- 250 g. mieszanych grzybów leśnych
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
- 120 g. sera żółtego
- sól, pieprz
- szczypior i ketchup do podania
Oczyszczone grzyby pokrój w grubsze plasterki, cebulę posiekaj drobno.
Na oleju zeszklij cebulę, dorzuć grzyby i smaż na mniejszym ogniu aż grzyby trochę zmiękną (około 5 minut).
Dopraw grzyby solą, pieprzem i sosem sojowym. Dodać natkę pietruszki i smaż jeszcze minutę.
Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Ciabatty przekrój wzdłuż na pół. Ułóż ciabatty na blaszce do pieczenia przeciętą stroną ku górze.
Na bułkach rozłóż większą ilość startego sera. Na nim porozkładaj podsmażone grzyby, a na wierzch pozostały ser.
Zapiekaj przez 7-8 minut, aż bułka będzie chrupiąca.
Podawaj ze szczypiorkiem i ketchupem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz