września 23, 2022

Brownie z solonym karmelem

Brownie z solonym karmelem


Mocno czekoladowe, bardzo wilgotne ciasto to deser wprost idealny na jesień :) Dzisiejsze brownie, na które przepis zostawiam poniżej, jest wyjątkowe. Oblane świetnie komponującym się smakowo słonym karmelem, posypane prażonymi pestkami słonecznika i śnieżnobiałym popcornem. Comfort food w najlepszym słodkim wydaniu :)


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!



Składniki (12-15 porcji):

  • 300 g. gorzkiej czekolady
  • 200 g. masła
  • 4 jajka (w temp. pokojowej)
  • 200 g. cukru
  • 120 g. mąki pszennej
Słony karmel:
  • 250 g. cukru
  • 90 g. śmietanki 30%
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej mielonej
Oraz:
  • 60 g. łuskanego słonecznika
  • 2 garście popcornu

Brownie z solonym karmelem


Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z pokrojonym drobno masłem. Podgrzewaj miskę nad gotującą się wodą do momentu idealnego połączenia czekolady z masłem, nie dłużej. Zestaw miskę znad garnka z wodą.

Piekarnik rozgrzej do 160°C. Słonecznik upraż na suchej patelni.

Jajka miksuj z cukrem na wysokich obrotach przez około 3 minuty, aż będą jasne i puszyste. Do jajek wlewaj pomału rozpuszczoną czekoladę mieszając cały czas masę rózgą. Do masy z jajek i czekolady przesiej mąkę i dokładnie wymieszaj.
Ciasto wylej na blaszkę (wymiary 21/25 cm.) wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w uprzednio nagrzanym piekarniku przez 20 minut, patyczek zanurzony w cieście może być nim oblepiony, ale ciasto na nim nie może być surowe.
Postaw blaszkę na kratkę do wypieków i wystudź całkiem brownie.

Z ciasta zetnij nożem sam wierzch, tylko skorupkę i pokrusz ją do miseczki.

Cukier na karmel wsyp na patelnię o grubym dnie. Podgrzewaj aż cukier cały się rozpuści, ale uważaj aby nie zaczął się dymić. Do całkiem rozpuszczonego karmelu o bursztynowym kolorze wlej pomału śmietankę i mieszaj delikatnie szpatułką aż utworzy się jednolity sos karmelowy. Dodaj sól morską i wymieszaj. Przestudź sos, a gdy będzie już lekko ciepły wylej go na brownie i wyrównaj. Od razu posyp karmel słonecznikiem, okruchami ściętego wierzchu ciasta i popcornem. Lekko dociśnij. Wierzch możesz dodatkowo polać cienką strużką sosu karmelowego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz