października 06, 2022

Mango sticky rice

Mango sticky rice


Jesienią częściej mam ochotę na desery na ciepło. Dziś proponuję Ci trochę egzotyki i przedstawiam przepis na tajski deser, który jednocześnie może stanowić idealne śniadanie na słodko. Taki kokosowy słodki ryż w towarzystwie boskiego musu z dojrzałego i soczystego mango to dla mnie też ciekawa odskocznia od tradycyjnej owsianki z owocami.


Składniki (2 porcje):

  • 120 g. ryżu do sushi
  • 200 ml. mleczka kokosowego 12-14% House of Asia
  • 100 ml. wody + 2 łyżki
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • skórka z 1 limonki
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 225 g. pulpy z mango Quality Food
  • 1 mniejsze mango
  • 1 łyżeczka prażonego sezamu
  • 2 łyżeczki prażonych siekanych pistacji
  • listki mięty lub melisy do podania



Ryż sushi wypłucz kilkukrotnie w zimnej wodzie. Ryż włóż do garnka, wlej wodę, dodaj sól. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu 6 minut. Odstaw garnek z palnika na 10 minut.

Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w 2 łyżkach wody.

W drugim garnku zagotuj mleczko kokosowe z cukrem. 3/4 mleczka wlej do ryżu, dodaj połowę startej drobno skórki z limonki, wymieszaj i przykryj ryż pokrywką na 10 minut.

Do pozostałego mleczka kokosowego wlej mieszaninę mąki ziemniaczanej. Gotuj i mieszaj aż sos zgęstnieje.

Na dno miseczek wyłóż ryż, np. formując go w metalowym ringu. Dookoła i na wierzch ryżu wylej pulpę mango. Deser udekoruj cząstkami świeżego mango, polej sosem kokosowym, posyp pistacjami, sezamem i skórką limonki.


*Wpis powstał we współpracy reklamowej z DeCare, twórcą marek Quality Food oraz House of Asia.




1 komentarz: