Jesienią częściej mam ochotę na desery na ciepło. Dziś proponuję Ci trochę egzotyki i przedstawiam przepis na tajski deser, który jednocześnie może stanowić idealne śniadanie na słodko. Taki kokosowy słodki ryż w towarzystwie boskiego musu z dojrzałego i soczystego mango to dla mnie też ciekawa odskocznia od tradycyjnej owsianki z owocami.
Składniki (2 porcje):
- 120 g. ryżu do sushi
- 200 ml. mleczka kokosowego 12-14% House of Asia
- 100 ml. wody + 2 łyżki
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- skórka z 1 limonki
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 225 g. pulpy z mango Quality Food
- 1 mniejsze mango
- 1 łyżeczka prażonego sezamu
- 2 łyżeczki prażonych siekanych pistacji
- listki mięty lub melisy do podania
Ryż sushi wypłucz kilkukrotnie w zimnej wodzie. Ryż włóż do garnka, wlej wodę, dodaj sól. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu 6 minut. Odstaw garnek z palnika na 10 minut.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w 2 łyżkach wody.
W drugim garnku zagotuj mleczko kokosowe z cukrem. 3/4 mleczka wlej do ryżu, dodaj połowę startej drobno skórki z limonki, wymieszaj i przykryj ryż pokrywką na 10 minut.
Do pozostałego mleczka kokosowego wlej mieszaninę mąki ziemniaczanej. Gotuj i mieszaj aż sos zgęstnieje.
Na dno miseczek wyłóż ryż, np. formując go w metalowym ringu. Dookoła i na wierzch ryżu wylej pulpę mango. Deser udekoruj cząstkami świeżego mango, polej sosem kokosowym, posyp pistacjami, sezamem i skórką limonki.
*Wpis powstał we współpracy reklamowej z DeCare, twórcą marek Quality Food oraz House of Asia.
Warto kupić sobie naczynie do gotowania ryżu :)
OdpowiedzUsuń