Kurczak z oscypkiem to mega prosty sposób na ciekawy obiad lub kolację. Podaj go z grillowaną bagietką, sałatą lub innymi ulubionymi dodatkami.
Składniki (4 porcje):
- 2 duże piersi z kurczaka
- 150 g. oscypka w kawałku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
- 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
- sól, pieprz
- konfitura z żurawiny lub innych owoców do podania
Filety z kurczaka przekrój wzdłuż na pół. Mięso z każdej strony oprósz solą i pieprzem, posyp mieszanką tymianku i rozmarynu, polej oliwą. Dokładnie wymieszaj i odstaw kurczaka na 1 godzinę do lodówki (najlepiej zamarynować tak mięso na noc).
Oscypka pokrój w grubsze plasterki.
Piekarnik rozgrzej do 190°C.
Piersi z kurczaka grilluj z obu stron na patelni grillowej. Ułóż w naczyniu do zapiekania i połóż na każdy filet po 2 plasterki oscypka.
Piecz z termoobiegiem przez 13-14 minut.
Podawaj np. ze zrumienioną bagietką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz