października 08, 2022

Kurczak z oscypkiem



Kurczak z oscypkiem to mega prosty sposób na ciekawy obiad lub kolację. Podaj go z grillowaną bagietką, sałatą lub innymi ulubionymi dodatkami.


Składniki (4 porcje):

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 150 g. oscypka w kawałku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz
  • konfitura z żurawiny lub innych owoców do podania





Filety z kurczaka przekrój wzdłuż na pół. Mięso z każdej strony oprósz solą i pieprzem, posyp mieszanką tymianku i rozmarynu, polej oliwą. Dokładnie wymieszaj i odstaw kurczaka na 1 godzinę do lodówki (najlepiej zamarynować tak mięso na noc).

Oscypka pokrój w grubsze plasterki.

Piekarnik rozgrzej do 190°C.

Piersi z kurczaka grilluj z obu stron na patelni grillowej. Ułóż w naczyniu do zapiekania i połóż na każdy filet po 2 plasterki oscypka.
Piecz z termoobiegiem przez 13-14 minut.

Podawaj np. ze zrumienioną bagietką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz