Kotleciki z jajek są smaczne i lekkie. W połączeniu z surówką lub sałatą stanowić mogą obiad. Świetnie też smakują na zimno i mogą być podawane jako przekąska np. z sosem tatarskim, chrzanowym czy czosnkowym.
Składniki (8 szt.):
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 surowe jajko
- 1 łyżeczka maki pszennej
- 4 łyżki bułki tartej
- 30 g parmezanu
- 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego drobno szczypiorku
- 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Ugotowane jajka zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dodaj surowe jajo, mąkę, 1 łyżkę bułki tartej, starty drobno parmezan, czosnek granulowany, natkę i szczypiorek. Masę dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj, aż będzie jednolita.
Formuj w dłoniach kulki wielkości mandarynki, które następnie obtaczaj w pozostałej bułce tartej, a później spłaszczaj tworząc małe kotleciki.
Na patelni rozgrzej olej i masło, włóż kotleciki i smaż na średniej mocy palnika po około 3 minuty z każdej strony.
Kotleciki jajeczne podawaj np. z ulubioną sałatą lub surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz