Dziś przychodzę tutaj z prostą i szybką sałatką w takim trochę azjatyckim stylu. Taka sałatka z makaronem ryżowym jest lekka, świeża i będzie idealna na kolację lub brunch.
Składniki (2 porcje):
- 150 g. makaronu ryżowego muszelki
- 10 szt. surowych krewetek 16/20
- 15 g. suszonych grzybów shiitake
- 2-3 łyżki gotowej sałatki z glonów wakame
- 1/2 ogórka szklarniowego
- 6 rzodkiewek
- 1 łyżka prażonego sezamu
- 2 łyżki oleju
- 1 mała chili
- garść świeżej kolendry
- sól
- 1 łyżeczka soku z pomarańczy (opcjonalnie)
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą.
Krewetki obierz z pancerzy i oczyść z jelit.
Rzodkiewkę zetrzyj na mandolinie lub pokrój w cienkie plasterki. Ogórka pokrój w plasterki, a następnie w paseczki.
Grzyby shiitake włóż do miseczki i zalej wrzącą wodą. Przykryj talerzykiem i zaczekaj 15 minut. Odciśnij grzyby, odetnij ogonki, a kapelusze posiekaj w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną chili i grzyby. smaż na mniejszym ogniu 2 minuty. Dorzuć krewetki, posól i smaż je z obu stron po 1 minucie. Wyłóż zawartość patelni na talerz i ostudź.
Do ugotowanego makaronu dodaj krewetki z grzybami, sałatkę wakame, ogórka, rzodkiewkę, listki kolendry i sezam. Wymieszaj sałatkę. Przed podaniem możesz skropić ją sokiem z pomarańczy.
Wyśmienicie się prezentuje i tak kolorowo. Uwielbiam takie. :)
OdpowiedzUsuń