marca 11, 2023

Stripsy z kurczaka w miso

Stripsy z kurczaka


Przy sobocie mam dla ciebie domowy street food. Kto nie lubi stripsów z kurczaka, wilgotnych w środku i chupiących z wierzchu? Ja nie znam takiej osoby ;) Ja proponuję przyrządzić tempurę miso, a następnie panierować mięso w panko. Ten smak pełen umami jest uzależniający!


Składniki:

  • 500 g. filetu z piersi kurczaka
  • 100 ml. mleka
  • 1 czubata łyżka ciemnej pasty miso
  • 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 1 szkl. panierki panko

Stripsy z kurczaka



Mięso pokrój w paski o szerokości około 2 cm.
W misce wymieszaj dokładnie mleko z pastą miso, mąką, cukrem i papryką. Wrzuć do tak przygotowanej tempury kawałki kurczaka i obtocz każdy dokładnie. Pozostaw mięso w tempurze miso przez 1 godzinę.

Kawałki mięsa wyciągaj z tempury miso i obtaczaj w bułce panko. Smaż stripsy na głębokim oleju w temperaturze 170-180°C z każdej strony do zrumienienia, a następnie wykładaj na ręczniki papierowe dla odcieknięcia nadmiaru oleju.

Podawaj do obiadu np. z frytkami lub jako przekąska z ulubionymi dipami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz