Przy sobocie mam dla ciebie domowy street food. Kto nie lubi stripsów z kurczaka, wilgotnych w środku i chupiących z wierzchu? Ja nie znam takiej osoby ;) Ja proponuję przyrządzić tempurę miso, a następnie panierować mięso w panko. Ten smak pełen umami jest uzależniający!
Składniki:
- 500 g. filetu z piersi kurczaka
- 100 ml. mleka
- 1 czubata łyżka ciemnej pasty miso
- 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
- 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 1 szkl. panierki panko
Mięso pokrój w paski o szerokości około 2 cm.
W misce wymieszaj dokładnie mleko z pastą miso, mąką, cukrem i papryką. Wrzuć do tak przygotowanej tempury kawałki kurczaka i obtocz każdy dokładnie. Pozostaw mięso w tempurze miso przez 1 godzinę.
Kawałki mięsa wyciągaj z tempury miso i obtaczaj w bułce panko. Smaż stripsy na głębokim oleju w temperaturze 170-180°C z każdej strony do zrumienienia, a następnie wykładaj na ręczniki papierowe dla odcieknięcia nadmiaru oleju.
Podawaj do obiadu np. z frytkami lub jako przekąska z ulubionymi dipami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz