Składniki (12 szt.):
- 500 g. startej na dużych oczkach dyni hokkaido
- 3 jajka
- 120 g. mąki pszennej
- 65 g. sera typu parmezan
- 2-3 łyżki listków tymianku Baziółka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- pieprz
- olej do smażenia
Oraz:
- 200 g. skyra naturalnego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Baziółka
- biały pieprz
Startą dynię włóż do miski. Dodaj mąkę, jajka, starty drobno czosnek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową oraz imbir. Zetrzyj ser długodojrzewający i dodaj do całości. Wsyp listki tymianku i wymieszaj.
Skyr połącz z drobno posiekaną pietruszką i dopraw białym pieprzem.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Nakładaj porcje ciasta, po 1 sporej łyżce na 1 placek. Smaż na niedużym ogniu przez 1,5 minuty z każdej strony.
* Post powstał we współpracy reklamowej z marką Baziółka.
Te placki wyglądają pysznie! Bardzo ciekawy przepis na przyrządzenie ich z dyni, warto spróbować. Dzięki za inspirację!
OdpowiedzUsuń