listopada 07, 2023

Placki dyniowe

Placki dyniowe


Składniki (12 szt.):

  • 500 g. startej na dużych oczkach dyni hokkaido
  • 3 jajka
  • 120 g. mąki pszennej
  • 65 g. sera typu parmezan
  • 2-3 łyżki listków tymianku Baziółka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pieprz
  • olej do smażenia

Oraz:

  • 200 g. skyra naturalnego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Baziółka
  • biały pieprz

Placki dyniowe


Startą dynię włóż do miski. Dodaj mąkę, jajka, starty drobno czosnek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową oraz imbir. Zetrzyj ser długodojrzewający i dodaj do całości. Wsyp listki tymianku i wymieszaj.
Skyr połącz z drobno posiekaną pietruszką i dopraw białym pieprzem.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Nakładaj porcje ciasta, po 1 sporej łyżce na 1 placek. Smaż na niedużym ogniu przez 1,5 minuty z każdej strony.

* Post powstał we współpracy reklamowej z marką Baziółka.




1 komentarz:

  1. Te placki wyglądają pysznie! Bardzo ciekawy przepis na przyrządzenie ich z dyni, warto spróbować. Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń