Od dziecka uwielbiam grzyby i kotlety z kani. Najczęściej jem je położone na kromce pieczywa, ale stanowić mogą one oczywiście bezmięsny dodatek do obiadu.
Składniki (3 porcje):
- 3 kapelusze kani
- 2-3 jajka
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka ulubionej przyprawy (u mnie np. przyprawa do ziemniaków i frytek, która w składzie ma m.in. koper, cebulę, gałkę muszkatołową, czosnek, kolendrę, pietruszkę)
- 1 szkl. panierki panko
- olej do smażenia
- pure ziemniaczane i surówka do podania
Kapelusze kani oczyść z zanieczyszczeń i piasku pędzelkiem.
W głębokim talerzu roztrzep jajka, dodaj przyprawy i ponownie roztrzep. Grzyby obtaczaj w jajku z przyprawami, a następnie w panko. Kładź na olej rozgrzany na patelni i smaż na średnim ogniu do zrumienienia. Przewróć na drugą stronę i również smaż na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz