listopada 04, 2023

Kotlety z kani


Kotlety z kani


Od dziecka uwielbiam grzyby i kotlety z kani. Najczęściej jem je położone na kromce pieczywa, ale stanowić mogą one oczywiście bezmięsny dodatek do obiadu.


Składniki (3 porcje):

  • 3 kapelusze kani
  • 2-3 jajka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka ulubionej przyprawy (u mnie np. przyprawa do ziemniaków i frytek, która w składzie ma m.in. koper, cebulę, gałkę muszkatołową, czosnek, kolendrę, pietruszkę)
  • 1 szkl. panierki panko
  • olej do smażenia
  • pure ziemniaczane i surówka do podania

Kotlety z kani


Kapelusze kani oczyść z zanieczyszczeń i piasku pędzelkiem.

W głębokim talerzu roztrzep jajka, dodaj przyprawy i ponownie roztrzep. Grzyby obtaczaj w jajku z przyprawami, a następnie w panko. Kładź na olej rozgrzany na patelni i smaż na średnim ogniu do zrumienienia. Przewróć na drugą stronę i również smaż na złoty kolor.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz