Składniki (4 porcje):
- 300 g. brukselki
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- 1 nieduża cebula
- 8 cm. pora
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/4 małego korzenia selera
- 2 duże ziemniaki
- 3 ziela angielskie
- 1 listek laurowy
- 100 g. topionego serka śmietankowego
- 1 litr wody
- sól, pieprz
- koperek do posypania
Warzywa obierz i umyj. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce. Ziemniaki pokrój w małą kostkę. Pora oraz cebulę drobno posiekaj. Brukselkę oczyść z wierzchnich brzydszych listków, przekrój każdą na pół.
W garnku rozpuść masło razem z olejem. Wrzuć cebulę i por, listek i ziele angielskie. Smaż na średniej mocy palnika aż cebula zacznie się rumienić. Wlej wodę i zagotuj.
Wrzuć do wody wszystkie warzywa oprócz brukselki. Przykryj garnek pokrywką i gotuj zupę na małym ogniu przez 10 minut.
Wrzuć brukselkę i dalej gotuj 30 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodaj pokrojony serek topiony i mieszaj aż się dokładnie rozpuści. Zupę dopraw solą i pieprzem.
Podawaj posypaną świeżym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz