listopada 22, 2023

Zupa brukselkowa



Składniki (4 porcje):

  • 300 g. brukselki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 nieduża cebula
  • 8 cm. pora
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 małego korzenia selera
  • 2 duże ziemniaki
  • 3 ziela angielskie
  • 1 listek laurowy
  • 100 g. topionego serka śmietankowego
  • 1 litr wody
  • sól, pieprz
  • koperek do posypania



Warzywa obierz i umyj. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce. Ziemniaki pokrój w małą kostkę. Pora oraz cebulę drobno posiekaj. Brukselkę oczyść z wierzchnich brzydszych listków, przekrój każdą na pół.

W garnku rozpuść masło razem z olejem. Wrzuć cebulę i por, listek i ziele angielskie. Smaż na średniej mocy palnika aż cebula zacznie się rumienić. Wlej wodę i zagotuj.

Wrzuć do wody wszystkie warzywa oprócz brukselki. Przykryj garnek pokrywką i gotuj zupę na małym ogniu przez 10 minut.

Wrzuć brukselkę i dalej gotuj 30 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodaj pokrojony serek topiony i mieszaj aż się dokładnie rozpuści. Zupę dopraw solą i pieprzem.

Podawaj posypaną świeżym koperkiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz