Ciasto, którego absolutnie nie może zabraknąć na świątecznym stole! :) Przedstawiam przepis na klasyczny piernik długodojrzewający, przekładany powidłami i oblany polewą z mlecznej czekolady :)
Składniki (na 3 pierniki o wym. 11x25 cm):
- 250 g. masła
- 500 . miodu
- 220 g. cukru
- 1 kg. mąki pszennej tortowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka kakao
- 130 ml. mleka
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 jajka
Polewa:
- 250 g. mlecznej czekolady
- 40 g. masła
- 10 łyżek mleka
Oraz:
Masło, miód i cukier umieść w większym rondelku. Podgrzewaj na małym ogniu często mieszając aż masło i cukier się rozpuszczą. Nie doprowadzaj do zagotowania. Odstaw do wystudzenia.
Mąkę przesiej do dużej misy. Wsyp przyprawę do piernika, cynamon, kakao i sól. Wymieszaj dokładnie.
W mleku rozmieszaj sodę oczyszczoną.
Do misy wbij jajka, wlej mleko z sodą oraz przestudzoną masę miodową. Dokładnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do szklanej lub porcelanowej miski i przykryj szczelnie folią spożywczą tak, aby dotykała ona powierzchni ciasta. Wstaw do lodówki na 3-7 tygodni. Im dłużej ciasto na piernik dojrzewa z chłodnym tym smak piernika jest bardziej szlachetny i intensywniejszy. Moje ciasto na piernik zwykle leżakuje w lodówce 4 tygodnie.
Po kilku tygodniach ciasto wyjmij z misy i podziel na 3 równe części. Każdą zagniataj na stolnicy i po kolei rozwałkowuj podsypując mąką na prostokąt około 35x25 cm. Placek przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C. Piecz 7-12 min. w zależności od mocy piekarnika. Wierzch i spód ciasta powinny zacząć się lekko brązowić.
Upieczone blaty wystudź, a na drugi dzień przełóż powidłami lub dżemem. Możesz docisnąć przełożone blaty kładąc na wierzch np. ciężką deskę kuchenną. Wstaw do lodówki. Po 12 godz. pokrój ciasto w poprzek na 3 pierniki. Nierówne brzegi odetnij.
Na polewę: Czekoladę połamaną na kostki umieść w rondelku razem z masłem i mlekiem. Podgrzewaj na małym ogniu co chwilę mieszając aż składniki połączą się i powstanie gładka polewa.
Polewą polej wierzchy i posmaruj brzegi pierników.
Wspaniały mi wyszedł ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że i Tobie posmakował :)
Usuń