listopada 23, 2023

Piernik staropolski długodojrzewający



Ciasto, którego absolutnie nie może zabraknąć na świątecznym stole! :) Przedstawiam przepis na klasyczny piernik długodojrzewający, przekładany powidłami i oblany polewą z mlecznej czekolady :)

Składniki (na 3 pierniki o wym. 11x25 cm):
  • 250 g. masła
  • 500 . miodu
  • 220 g. cukru
  • 1 kg. mąki pszennej tortowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 130 ml. mleka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 jajka
Polewa:
  • 250 g. mlecznej czekolady
  • 40 g. masła
  • 10 łyżek mleka
Oraz:
  • powidła lub dżem do przełożenia
  • ok. 5 łyżek mąki do podsypywania



Masło, miód i cukier umieść w większym rondelku. Podgrzewaj na małym ogniu często mieszając aż masło i cukier się rozpuszczą. Nie doprowadzaj do zagotowania. Odstaw do wystudzenia.

Mąkę przesiej do dużej misy. Wsyp przyprawę do piernika, cynamon, kakao i sól. Wymieszaj dokładnie.
W mleku rozmieszaj sodę oczyszczoną.

Do misy wbij jajka, wlej mleko z sodą oraz przestudzoną masę miodową. Dokładnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do szklanej lub porcelanowej miski i przykryj szczelnie folią spożywczą tak, aby dotykała ona powierzchni ciasta. Wstaw do lodówki na 3-7 tygodni. Im dłużej ciasto na piernik dojrzewa z chłodnym tym smak piernika jest bardziej szlachetny i intensywniejszy. Moje ciasto na piernik zwykle leżakuje w lodówce 4 tygodnie.

Po kilku tygodniach ciasto wyjmij z misy i podziel na 3 równe części. Każdą zagniataj na stolnicy i po kolei rozwałkowuj podsypując mąką na prostokąt około 35x25 cm. Placek przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C. Piecz 7-12 min. w zależności od mocy piekarnika. Wierzch i spód ciasta powinny zacząć się lekko brązowić.

Upieczone blaty wystudź, a na drugi dzień przełóż powidłami lub dżemem. Możesz docisnąć przełożone blaty kładąc na wierzch np. ciężką deskę kuchenną. Wstaw do lodówki. Po 12 godz. pokrój ciasto w poprzek na 3 pierniki. Nierówne brzegi odetnij.

Na polewę: Czekoladę połamaną na kostki umieść w rondelku razem z masłem i mlekiem. Podgrzewaj na małym ogniu co chwilę mieszając aż składniki połączą się i powstanie gładka polewa.
Polewą polej wierzchy i posmaruj brzegi pierników.




2 komentarze: