marca 24, 2024

Babka pomarańczowa



Bardzo prosta babka o pomarańczowym smaku. U mnie na pewno nie zabraknie jej na wielkanocnym stole. Polecam! :)


Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 320 g mąki pszennej tortowej
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok świeżo wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Lukier:
  • 90 g cukru pudru
  • 5 łyżeczek soku z cytryny




Miękkie masło miksujemy na wysokich obrotach. Dodajemy cukier w trzech partiach i ubijamy dalej około 4 minut. Po dodaniu całego cukru wbijamy po jednym jajku cały czas ubijając masę.

Dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i miksujemy już na niskich obrotach. Następnie do ciasta dodajemy sok i skórkę pomarańczową oraz skórkę kandyzowaną. Mieszamy już tylko do połączenia się składników.

Ciasto wykładamy do natłuszczonej i odsypanej bułką tartą formy na babkę (chyba że korzystacie z foremki silikonowej, wtedy nie trzeba). Wyrównujemy wierzch i pieczemy w piekarniku uprzednio rozgrzanym do 180°C przez około 50 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone, patyczek powinien być suchy.

Formę kładziemy na kratkę do studzenia, a po 10 minutach wyjmujemy babkę z formy.

Cukier puder mieszamy w miseczce z sokiem z cytryny i dekorujemy lukrem już całkowicie zimną babkę. Dodatkowo wierzch można ozdobić karmelizowanymi plastrami pomarańczy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz