Bardzo prosta babka o pomarańczowym smaku. U mnie na pewno nie zabraknie jej na wielkanocnym stole. Polecam! :)
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 320 g mąki pszennej tortowej
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- sok świeżo wyciśnięty z 1 pomarańczy
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Lukier:
Miękkie masło miksujemy na wysokich obrotach. Dodajemy cukier w trzech partiach i ubijamy dalej około 4 minut. Po dodaniu całego cukru wbijamy po jednym jajku cały czas ubijając masę.
Dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i miksujemy już na niskich obrotach. Następnie do ciasta dodajemy sok i skórkę pomarańczową oraz skórkę kandyzowaną. Mieszamy już tylko do połączenia się składników.
Ciasto wykładamy do natłuszczonej i odsypanej bułką tartą formy na babkę (chyba że korzystacie z foremki silikonowej, wtedy nie trzeba). Wyrównujemy wierzch i pieczemy w piekarniku uprzednio rozgrzanym do 180°C przez około 50 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone, patyczek powinien być suchy.
Formę kładziemy na kratkę do studzenia, a po 10 minutach wyjmujemy babkę z formy.
Cukier puder mieszamy w miseczce z sokiem z cytryny i dekorujemy lukrem już całkowicie zimną babkę. Dodatkowo wierzch można ozdobić karmelizowanymi plastrami pomarańczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz