Ten wegetariański pasztet z batatów musi znaleźć się na Waszych wielkanocnych stołach. Koniecznie spróbujcie go z szybką konfiturą z żurawiny. Do tego świeżutkie chrupiące pieczywo. Jest przepysznie!
Składniki:
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 600 g obranych batatów
- 2 jajka na twardo
- 2 jajka surowe
- 90 g mielonych migdałów
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka soli kala namak
- pieprz
- 2 łyżki sezamu
Konfitura:
- 200 g suszonej żurawiny KRESTO
- 2 łyżki miodu
- 1/2 szkl wody
- 1/2 szkl wytrawnego czerwonego wina
- skórka otarta z 1/2 cytryny
Bataty kroimy w kostkę. Na oleju i maśle szklimy posiekaną cebulę, dorzucamy bataty i smażymy pod przykryciem na małym ogniu często mieszając (15 minut). Gdy bataty będą miękkie i zrumienione razem z cebulą, mielimy je w maszynce do mięsa razem z jajkami na twardo.
Dodajemy migdały, mąkę kukurydzianą, jajka i przyprawy. Mieszamy i przekładamy do foremki (9 cm x 18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch i posypujemy sezamem. Pieczemy w 180℃ ok. godzinę. Studzimy w foremce.
Żurawinę wsypujemy do rondelka, dodajemy miód i skórkę z cytryny, wlewamy wodę i wino. Gotujemy na średnim ogniu 10 minut aż połowa płynu odparuje i delikatnie blendujemy.
Plasterki pasztetu podajemy na ulubionym i pieczywie razem z konfiturą. Smacznego!
*Materiał powstał we współpracy reklamowej z Kresto i @swiadome_odzywianie (IG)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz