marca 23, 2024

Pasztet z batatów

Wegetariański pasztet


Ten wegetariański pasztet z batatów musi znaleźć się na Waszych wielkanocnych stołach. Koniecznie spróbujcie go z szybką konfiturą z żurawiny. Do tego świeżutkie chrupiące pieczywo. Jest przepysznie!


Składniki:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 600 g obranych batatów
  • 2 jajka na twardo
  • 2 jajka surowe
  • 90 g mielonych migdałów
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soli kala namak
  • pieprz
  • 2 łyżki sezamu

Konfitura:

  • 200 g suszonej żurawiny KRESTO 
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szkl wody
  • 1/2 szkl wytrawnego czerwonego wina
  • skórka otarta z 1/2 cytryny

Wegetariański pasztet


Bataty kroimy w kostkę. Na oleju i maśle szklimy posiekaną cebulę, dorzucamy bataty i smażymy pod przykryciem na małym ogniu często mieszając (15 minut). Gdy bataty będą miękkie i zrumienione razem z cebulą, mielimy je w maszynce do mięsa razem z jajkami na twardo.

Dodajemy migdały, mąkę kukurydzianą, jajka i przyprawy. Mieszamy i przekładamy do foremki (9 cm x 18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch i posypujemy sezamem. Pieczemy w 180℃ ok. godzinę. Studzimy w foremce.

Żurawinę wsypujemy do rondelka, dodajemy miód i skórkę z cytryny, wlewamy wodę i wino. Gotujemy na średnim ogniu 10 minut aż połowa płynu odparuje i delikatnie blendujemy.

Plasterki pasztetu podajemy na ulubionym i pieczywie razem z konfiturą. Smacznego!


*Materiał powstał we współpracy reklamowej z Kresto i @swiadome_odzywianie (IG)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz