marca 27, 2024

Carpaccio z łososia



Piękne różowe carpaccio z ryby. Takiego marynowanego łososia możesz również podać na pieczywie, dodawać do roladek z tortilli czy kolorowych zdrowych bowli.


Składniki (3-4 porcje):

  • 500 g filetu z łososia bez skóry i ości
  • 1 duży ugotowany burak
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 3 łyżki soli
  • 3 łyżki cukru
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • skórka otarta z ½ pomarańczy
  • skórka otarta z ½ grejpfruta

Składniki na sos:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz

Do podania:

  • rukola
  • krem balsamiczny



Buraka ścieramy na dużych oczkach tarki. Kolendrę ugniatamy w moździerzu jak najdrobniej, następnie mieszamy z solą, cukrem i skórką z cytrusów.

Na dnie naczynia odpowiadającego wielkością rozmiarowi łososia wykładamy połowę startego buraka i uklepujemy. Na buraku rozsypujemy połowę naszej suchej marynaty. Kładziemy łososia, posypujemy pozostałą marynatą, a po jej dociśnięciu wykładamy pozostałego buraka. Dociskamy lekko i przykrywamy pojemnik. Wkładamy do lodówki na około 8 godzin.

Łososia wyjmujemy i dokładnie płuczemy pod bieżącą zimną wodą. Osuszamy i kroimy w cieniutkie plasterki.

Składniki na sos mieszamy i wykładamy na talerze. Na sosie układamy marynowanego łososia oraz rukolę. Polewamy kremem balsamicznym.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz