Piękne różowe carpaccio z ryby. Takiego marynowanego łososia możesz również podać na pieczywie, dodawać do roladek z tortilli czy kolorowych zdrowych bowli.
Składniki (3-4 porcje):
- 500 g filetu z łososia bez skóry i ości
- 1 duży ugotowany burak
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 3 łyżki soli
- 3 łyżki cukru
- skórka otarta z ½ cytryny
- skórka otarta z ½ pomarańczy
- skórka otarta z ½ grejpfruta
Składniki na sos:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka chrzanu
- szczypta cukru
- sól, pieprz
Do podania:
- rukola
- krem balsamiczny
Buraka ścieramy na dużych oczkach tarki. Kolendrę ugniatamy w moździerzu jak najdrobniej, następnie mieszamy z solą, cukrem i skórką z cytrusów.
Na dnie naczynia odpowiadającego wielkością rozmiarowi łososia wykładamy połowę startego buraka i uklepujemy. Na buraku rozsypujemy połowę naszej suchej marynaty. Kładziemy łososia, posypujemy pozostałą marynatą, a po jej dociśnięciu wykładamy pozostałego buraka. Dociskamy lekko i przykrywamy pojemnik. Wkładamy do lodówki na około 8 godzin.
Łososia wyjmujemy i dokładnie płuczemy pod bieżącą zimną wodą. Osuszamy i kroimy w cieniutkie plasterki.
Składniki na sos mieszamy i wykładamy na talerze. Na sosie układamy marynowanego łososia oraz rukolę. Polewamy kremem balsamicznym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz