kwietnia 04, 2024

Bowl z chrupiącymi boczniakami



Te pikantne ekstra chrupiące boczniaki to prawdziwe złoto. Raz spróbujecie i przepadniecie! :) Z dodatkami można oczywiście kombinować i dodać to, co się lubi, zamienić marchewkę na paprykę, groszek cukrowy na edamame itp.


Składniki (3 porcje):

  • 250 g boczniaków
  • 2 łyżeczki przyprawy fajita Casa de Mexico
  • 1 jajko
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki wody
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 180 g ryżu do sushi
  • 1 marchewka
  • 150 g groszku cukrowego
  • 1,5 szkl panierki panko
  • olej do smażenia

Na salsę:

  • kilka papryczek pepperoni Casa de Mexico
  • 1/2 małego ananasa
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek



Miąższ ananasa kroimy w mała kosteczkę. Papryczki pepperoni drobno siekamy i dodajemy do ananasa. W miseczce łączymy ocet, sok z limonki i miód. Cały czas ubijając ciurkiem wlewamy oliwę. Taki sos wlewamy do ananasa i mieszamy dodając jeszcze pietruszkę.

Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i odcedzamy. Groszek cukrowy blanszujemy minutę we wrzątku, a z marchewki robimy wstążki za pomocą obieraczki do warzyw.

Większe boczniaki dzielimy na kawałki. Grzyby posypujemy przyprawą fajita. W misce roztrzepujemy jajko z wodą, sosem sojowym i mąką. Wlewamy do grzybów i dokładnie obtaczamy. Boczniaki kolejno obtaczamy w panko i smażymy z obu stron na patelni z olejem na złoto. Odsączamy na ręczniku papierowym.

Do misek wykładamy ryż, groszek cukrowy, wstążki marchewki i chrupiące boczniaki, na środku dodajemy słodko-pikantną salsę.


* Wpis powstał we współpracy reklamowej z Casa do Mexico i De Care.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz