Te pikantne ekstra chrupiące boczniaki to prawdziwe złoto. Raz spróbujecie i przepadniecie! :) Z dodatkami można oczywiście kombinować i dodać to, co się lubi, zamienić marchewkę na paprykę, groszek cukrowy na edamame itp.
Składniki (3 porcje):
- 250 g boczniaków
- 2 łyżeczki przyprawy fajita Casa de Mexico
- 1 jajko
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki wody
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 180 g ryżu do sushi
- 1 marchewka
- 150 g groszku cukrowego
- 1,5 szkl panierki panko
- olej do smażenia
Na salsę:
- kilka papryczek pepperoni Casa de Mexico
- 1/2 małego ananasa
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka natki pietruszki
- 5 łyżek oliwy z oliwek
Miąższ ananasa kroimy w mała kosteczkę. Papryczki pepperoni drobno siekamy i dodajemy do ananasa. W miseczce łączymy ocet, sok z limonki i miód. Cały czas ubijając ciurkiem wlewamy oliwę. Taki sos wlewamy do ananasa i mieszamy dodając jeszcze pietruszkę.
Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i odcedzamy. Groszek cukrowy blanszujemy minutę we wrzątku, a z marchewki robimy wstążki za pomocą obieraczki do warzyw.
Większe boczniaki dzielimy na kawałki. Grzyby posypujemy przyprawą fajita. W misce roztrzepujemy jajko z wodą, sosem sojowym i mąką. Wlewamy do grzybów i dokładnie obtaczamy. Boczniaki kolejno obtaczamy w panko i smażymy z obu stron na patelni z olejem na złoto. Odsączamy na ręczniku papierowym.
Do misek wykładamy ryż, groszek cukrowy, wstążki marchewki i chrupiące boczniaki, na środku dodajemy słodko-pikantną salsę.
* Wpis powstał we współpracy reklamowej z Casa do Mexico i De Care.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz