lipca 24, 2024

Fasolka szparagowa z burratą



Bardzo prosta, a jakże smaczna przystawka lub śniadanie z fasolką szparagową w roli głównej. Polecam wierzch pospać tartym oscypkiem, ewentualnie parmezanem :)


Składniki:

  • 150-200 g fasolki szparagowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • garstka pokruszonych pistacji
  • 1 kulka burraty
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżka startego drobno oscypka
  • odrobina skórki otartej z cytryny
  • sól, pieprz




Fasolkę wrzucamy na wrzątek i gotujemy 3 minuty.
Odcedzamy i po chwili kroimy na krótsze kawałki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem, wrzucamy fasolkę i podsmażamy minutę. Dodajemy czosnek posiekany w plasterki i smażymy przez kolejną minutę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Na talerzu rozrywamy kulkę burraty. Na nią wykładamy fasolkę. Wierzch posypujemy natką, skórką z cytryny i pistacjami. Wykańczamy startym oscypkiem.

Podajemy najlepiej z chrupiącą grzanką ulubionego pieczywa.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz