Bardzo prosta, a jakże smaczna przystawka lub śniadanie z fasolką szparagową w roli głównej. Polecam wierzch pospać tartym oscypkiem, ewentualnie parmezanem :)
Składniki:
- 150-200 g fasolki szparagowej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- garstka pokruszonych pistacji
- 1 kulka burraty
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- łyżka startego drobno oscypka
- odrobina skórki otartej z cytryny
- sól, pieprz
Fasolkę wrzucamy na wrzątek i gotujemy 3 minuty.
Odcedzamy i po chwili kroimy na krótsze kawałki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem, wrzucamy fasolkę i podsmażamy minutę. Dodajemy czosnek posiekany w plasterki i smażymy przez kolejną minutę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na talerzu rozrywamy kulkę burraty. Na nią wykładamy fasolkę. Wierzch posypujemy natką, skórką z cytryny i pistacjami. Wykańczamy startym oscypkiem.
Podajemy najlepiej z chrupiącą grzanką ulubionego pieczywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz