lipca 18, 2024

Sałatka z ogórków



Super lekka, świeża i banalnie prosta sałatka z ogórków gruntowych. Sos nadaje jej azjatyckiego charakteru. Spróbujcie przed krojeniem ogórków schłodzić je w lodówce i zajadajcie od razu po wymieszaniu z sosem - jest mega chrupiąca i świetnie chłodzi w upały :)


Składniki:

  • 8-9 ogórków gruntowych
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 3 łyżki sosu sweet chili
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich



Na suchej patelni prażymy orzechy oraz sezam, przekładamy na talerzyk.

W miseczce łączymy ocet ryżowy, olej sezamowy, cukier trzcinowy, sos sojowy i sos słodkie chili.

Ogórki myjemy i kroimy za pomocą obieraczki do warzyw w cienkie wstążki. Wkładamy do miski i polewamy sosem. Posypujemy sezamem i orzechami. Delikatnie mieszamy.




2 komentarze:

  1. Sweet chili mi pasuje, dam znać jak wyszło

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładnie to wygląda, z ogórkami pokrojonymi wzdłuż, w dodatku nieobranymi. Przy krojeniu klasycznym w lasterki, jak do mizerii, nie byłoby chyba aż tak dobrego efektu wizualnego.

    OdpowiedzUsuń