Super lekka, świeża i banalnie prosta sałatka z ogórków gruntowych. Sos nadaje jej azjatyckiego charakteru. Spróbujcie przed krojeniem ogórków schłodzić je w lodówce i zajadajcie od razu po wymieszaniu z sosem - jest mega chrupiąca i świetnie chłodzi w upały :)
Składniki:
- 8-9 ogórków gruntowych
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 3 łyżki sosu sweet chili
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
Na suchej patelni prażymy orzechy oraz sezam, przekładamy na talerzyk.
W miseczce łączymy ocet ryżowy, olej sezamowy, cukier trzcinowy, sos sojowy i sos słodkie chili.
Ogórki myjemy i kroimy za pomocą obieraczki do warzyw w cienkie wstążki. Wkładamy do miski i polewamy sosem. Posypujemy sezamem i orzechami. Delikatnie mieszamy.
Sweet chili mi pasuje, dam znać jak wyszło
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie to wygląda, z ogórkami pokrojonymi wzdłuż, w dodatku nieobranymi. Przy krojeniu klasycznym w lasterki, jak do mizerii, nie byłoby chyba aż tak dobrego efektu wizualnego.
OdpowiedzUsuń