lipca 31, 2024

Leczo z cukinią i parówkami



Dla mnie leczo bez cukinii nie istnieje! Tym razem postanowiłam zrobić je bez kiełbasy oraz mięsa mielonego, za to dodałam podsmażone parówki. Wyszło pysznie! :)


Składniki (4-5 porcji):

  • 3 średnie cukinie
  • 3 kolorowe papryki
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g parówek
  • 1 puszka (400 g) drobno krojonych pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2,5 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do posypania




Parówki kroimy w grubsze ukośne plasterki i podsmażamy do zrumienienia na odrobinie oleju.

Fasolkę szparagową gotujemy we wrzątku 3 minuty, odcedzamy i kroimy na krótsze kawałki.

Cukinie kroimy w grubą kostkę, tak samo oczyszczone z gniazd nasiennych papryki.

W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju oraz masło. Wrzucamy grubo posiekaną cebulę, a gdy zacznie się rumienić dodajemy czosnek posiekany w plasterki. Smażymy minutę i dorzucamy pokrojone papryki oraz cukinię. Smażymy 4 minuty na mocniejszym ogniu co jakiś czas mieszając. Zmniejszamy moc palnika i dusimy 10 minut.

Dodajemy parówki i fasolkę. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, oregano i majerankiem. Dusimy 5 minut. Wlewamy pomidory z puszki i dodajemy koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze 5-7 minut.
Sprawdzamy smak i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz