Dziś mam dla Was pomysł na szybką przekąskę, którą można też potraktować jako letnie śniadanie lub kolację. Pomidory swojskie na kremowym lekko czosnkowym serku. Zajadajcie z bagietką lub podpieczonym na rumiano chlebem :)
Składniki:
- 3 łyżki mascarpone
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- skórka otarta z 1/3 cytryny
- 1 mały ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 pomidory malinowe
- 1-2 łyżki kaparów
- listki świeżej bazylii
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól, pieprz
Do miski dajemy mascarpone oraz jogurt. Ścieramy drobno czosnek i skórkę z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Pomidory kroimy w plasterki. Na talerzu lub desce do przekąsek wykładamy serek, np. grzbietem małej łyżeczki. Serek polewamy oliwą, a następnie układamy na wierzchu plastry pomidorów.
Oprószamy solą i pieprzem, posypujemy startym drobno parmezanem i dodajemy kapary. Dekorujemy bazylią.
Podajemy ze świeżym lub podgrillowanym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz