Rozpływające się w ustach mięso, zanurzone w aromatycznym gęstym sosie. Te bitki schabowe wyszły mi genialnie więc postanowiła, że ten przepis musie się tutaj pojawić :)
Składniki (4 porcje):
- 4 kotlety schabowe bez kości
- 1 czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 4 łyżki mąki pszennej
- kilka kapeluszy suszonych grzybów
Grzyby zalewamy w szklance wodą (120 ml) i odstawiamy na noc.
Schab rozbijamy cienko, najlepiej pomiędzy folią spożywczą. Oprószamy z obu stron solą, pieprzem, wędzoną papryką i pieprzem ziołowym. Polewamy odrobiną oleju i wklepujemy przyprawy palcami w mięso.
Doprawione bitki schabowe obtaczamy w mące z obu stron i smażymy na patelni, na mocno rozgrzanym oleju, ale tylko chwilę z obu stron. Zdejmujemy na talerz, a na tą samą patelnię dodajemy masło i szklimy na nim drobno posiekaną cebulę. Dodajemy paprykę pokrojoną w paski oraz drobno posiekany czosnek.
Wrzucamy w całości odsączone grzyby i smażymy aż papryka trochę zmięknie.
Przekładamy mięso z powrotem z patelnię do warzyw. Wlewamy wodę z moczenia grzybów oraz świeżą wodę (tyle aby przykryła tylko mięso). Doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy liście i ziela. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy na małym ogniu 40 minut od momentu zagotowania.
Doprawiamy majerankiem i oregano, dusimy jeszcze 5 minut.
Podajemy z puree ziemniaczanym lub kluskami śląskimi. Możemy posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz