października 15, 2024

Schab po cygańsku



Rozpływające się w ustach mięso, zanurzone w aromatycznym gęstym sosie. Te bitki schabowe wyszły mi genialnie więc postanowiła, że ten przepis musie się tutaj pojawić :)


portfolio fotograficzne


Składniki (4 porcje):

  • 4 kotlety schabowe bez kości
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • kilka kapeluszy suszonych grzybów





Grzyby zalewamy w szklance wodą (120 ml) i odstawiamy na noc.

Schab rozbijamy cienko, najlepiej pomiędzy folią spożywczą. Oprószamy z obu stron solą, pieprzem, wędzoną papryką i pieprzem ziołowym. Polewamy odrobiną oleju i wklepujemy przyprawy palcami w mięso.
Doprawione bitki schabowe obtaczamy w mące z obu stron i smażymy na patelni, na mocno rozgrzanym oleju, ale tylko chwilę z obu stron. Zdejmujemy na talerz, a na tą samą patelnię dodajemy masło i szklimy na nim drobno posiekaną cebulę. Dodajemy paprykę pokrojoną w paski oraz drobno posiekany czosnek.
Wrzucamy w całości odsączone grzyby i smażymy aż papryka trochę zmięknie.

Przekładamy mięso z powrotem z patelnię do warzyw. Wlewamy wodę z moczenia grzybów oraz świeżą wodę (tyle aby przykryła tylko mięso). Doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy liście i ziela. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy na małym ogniu 40 minut od momentu zagotowania.
Doprawiamy majerankiem i oregano, dusimy jeszcze 5 minut.

Podajemy z puree ziemniaczanym lub kluskami śląskimi. Możemy posypać natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz