Mięciutkie i delikatne pierogi leniwe z dynią, to super pomysł na lekki jesienny obiad. Po prostu rozpływają się w ustach więc róbcie koniecznie! :)
Składniki (5 porcji):
- 500 g twarogu półtłustego
- 125 g puree z dyni (najlepiej z dyni Hokkaido)
- 2 jajka
- 160 g mąki pszennej + do podsypywania
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
Oraz:
- 60 g masła
- garść listków szałwii
- garść prażonych orzechów pinii
- sól, pieprz (do doprawienia)
Twaróg przeciskamy dwukrotnie przez praskę do ziemniaków. Do misy z twarogiem wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, puree z dyni, sól i cukier. Mieszamy najpierw łyżką w misce, a następnie wykładamy ciasto na blat i krótko zagniatamy.
Partiami rolujemy dłońmi kawałki ciasta w długie wałeczki, które lekko spłaszczamy i dzielimy nożem na kawałeczki, tak jak tradycyjne kopytka.
Kluski wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Na patelni rozpuszczamy 30 g masła, wrzucamy połowę całych lub posiekanych listków szałwii, doprawiamy sporą ilością soli i pieprzu. Smażymy kilkanaście sekund i wrzucamy połowę ugotowanych leniwych. Krótko podgrzewamy obtaczając kluseczki i maśle i szałwii.
Tak samo postępujemy z drugą połową klusek.
Przed podaniem posypujemy orzeszkami piniowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz