października 11, 2024

Dyniowe kluski leniwe



Mięciutkie i delikatne pierogi leniwe z dynią, to super pomysł na lekki jesienny obiad. Po prostu rozpływają się w ustach więc róbcie koniecznie! :)


portfolio fotograf kulinarny


Składniki (5 porcji):

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 125 g puree z dyni (najlepiej z dyni Hokkaido)
  • 2 jajka
  • 160 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
Oraz:
  • 60 g masła
  • garść listków szałwii
  • garść prażonych orzechów pinii
  • sól, pieprz (do doprawienia)





Twaróg przeciskamy dwukrotnie przez praskę do ziemniaków. Do misy z twarogiem wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, puree z dyni, sól i cukier. Mieszamy najpierw łyżką w misce, a następnie wykładamy ciasto na blat i krótko zagniatamy.

Partiami rolujemy dłońmi kawałki ciasta w długie wałeczki, które lekko spłaszczamy i dzielimy nożem na kawałeczki, tak jak tradycyjne kopytka.

Kluski wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Na patelni rozpuszczamy 30 g masła, wrzucamy połowę całych lub posiekanych listków szałwii, doprawiamy sporą ilością soli i pieprzu. Smażymy kilkanaście sekund i wrzucamy połowę ugotowanych leniwych. Krótko podgrzewamy obtaczając kluseczki i maśle i szałwii.
Tak samo postępujemy z drugą połową klusek.

Przed podaniem posypujemy orzeszkami piniowymi.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz