Cukierek albo psikus! 😜 Ja zamiast cukierków polecam rozdawać dzieciakom na Halloween domowe czekoladowo-dyniowe trufle wystylizowane na potworki.
Składniki (12-13 szt.):
- 200 g puree z dyni Hokkaido
- 70 g gorzkiej czekolady
- 80 g herbatników
- 30 g masła
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka cukru dark muscovado
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
Oraz:
Herbatniki kruszymy na drobne kawałeczki.
Do rondelka przekładamy masło i rozpuszczamy. Wsypujemy przyprawę korzenną i cukier muscovado. Gdy cukier się podgrzeje i rozpuści dodajemy puree z dyni i podgrzewamy na małym ogniu co chwilę mieszając.
Rondelek zdejmujemy z palnika. Do gorącej dyni wsypujemy posiekaną drobno czekoladę i mieszamy aż całkiem się rozpuści.
Dodajemy masło orzechowe i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
Do wystudzonej masy wsypujemy pokruszone herbatniki i mieszamy. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie formujemy w dłoniach trufle, które obtaczamy w kakao.
50 g czekolady rozpuszczamy, zanurzamy czubek każdej trufli w czekoladzie, a następnie w posypce czekoladowej. To będą włosy naszych truflowych potworków. Dekorujemy cukrowymi oczkami oraz pestkami słonecznika imitującymi zęby :)
Odstawiamy na godzinę do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz