października 24, 2024

Trufle dyniowo-czekoladowe

trufle na Halloween

Cukierek albo psikus! 😜 Ja zamiast cukierków polecam rozdawać dzieciakom na Halloween domowe czekoladowo-dyniowe trufle wystylizowane na potworki.




Składniki (12-13 szt.):

  • 200 g puree z dyni Hokkaido
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 80 g herbatników
  • 30 g masła
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka cukru dark muscovado
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
Oraz:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • cukrowe oczka
  • posypka czekoladowa
  • łuskany słonecznik

trufle na Halloween



Herbatniki kruszymy na drobne kawałeczki.

Do rondelka przekładamy masło i rozpuszczamy. Wsypujemy przyprawę korzenną i cukier muscovado. Gdy cukier się podgrzeje i rozpuści dodajemy puree z dyni i podgrzewamy na małym ogniu co chwilę mieszając.
Rondelek zdejmujemy z palnika. Do gorącej dyni wsypujemy posiekaną drobno czekoladę i mieszamy aż całkiem się rozpuści. 
Dodajemy masło orzechowe i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.

Do wystudzonej masy wsypujemy pokruszone herbatniki i mieszamy. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie formujemy w dłoniach trufle, które obtaczamy w kakao.
50 g czekolady rozpuszczamy, zanurzamy czubek każdej trufli w czekoladzie, a następnie w posypce czekoladowej. To będą włosy naszych truflowych potworków. Dekorujemy cukrowymi oczkami oraz pestkami słonecznika imitującymi zęby :)

Odstawiamy na godzinę do lodówki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz