października 26, 2024

Chlebek cynamonowy

Chlebek cynamonowy do odrywania


Ten słodki chlebek cynamonowy stworzony jest do dzielenia się z bliskimi podczas leniwych weekendowych śniadań. Świetnie też zaspokoi wszystkich małych i dużych łasuchów maczany w zimnym mleku na podwieczorek :)




Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 465 g mąki pszennej + 2 łyżki do podsypywania
  • 210 ml lekko ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jajka
  • 20 g miękkiego masła
Nadzienie:
  • 130 g cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki oleju + 1 łyżka do natłuszczenia blaszki


Chlebek cynamonowy do odrywania



Do misy przesiewamy mąkę. W środku robimy łyżką dołek i wkruszamy tam drożdże, które posypujemy łyżką cukru. Wlewamy połowę lekko ciepłego mleka i mieszamy do powstania w dołku drożdżowej masy o gęstości śmietany. Odstawiamy taki zaczyn na 15 minut.

Gdy zaczyn podrośnie, dodajemy do misy jajka, pozostałe mleko i miękkie masło. Wyrabiamy ciasto przez 15 minut ręcznie lub za pomocą robota. Misę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godz.

Na nadzienie mieszamy w miseczce cukier, cukier waniliowy i cynamon.

Keksówkę o długości 29-39 cm. smarujemy dokładnie 1 łyżką oleju.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i rozwałkowujemy na duży cienki prostokąt. Placek smarujemy 3 łyżkami oleju, a następnie posypujemy grubo przygotowaną posypką z cynamonu. Ciasto dzielimy na pasy o szerokości około 8 cm. i każdy pasek składamy w harmonijkę. Układamy harmonijki ciasno obok siebie w keksówce. Odstawiamy na 10 minut.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy około 35 minut.


Chlebek cynamonowy do odrywania




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz