maja 30, 2025

Szparagi z polentą kukurydzianą



Lekki i zdrowy obiad lub kolacja. Uwielbiam wszystko co kukurydziane, dlatego postanowiłam przyrządzić szparagi, które kocham równie mocno i podać je na kremowej polencie :) Musicie tego spróbować!




Składniki (2 porcje):

Kremowa polenta:

  • 70 g kaszy kukurydzianej
  • 2 łyżki masła
  • 500 ml wody
  • sól, pieprz
  • 30 g parmezanu
  • 1 łyżeczka listków świeżego tymianku
Szparagi z patelni:
  • 10 zielonych szparagów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml wody
  • sól, pieprz
  • garść prażonych orzeszków pinii





W garnku zagotowujemy 500 ml wody z 1/4 łyżeczki soli i 1 łyżką masła. Wsypujemy kaszę kukurydzianą, mieszamy i czekamy aż się zagotuje. Zmniejszamy płomień na minimum, dodajemy tymianek i gotujemy 8 minut często mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy łyżkę masła i drobno starty parmezan. Mieszamy i gotujemy jeszcze minutę. Następnie przykrywamy pokrywką i zestawiamy z palnika.

Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końce u nasady. Na patelni rozpuszczamy masło z oliwą. Smażymy szparagi na mocnym ogniu przez minutę, wlewamy wodę i gotujemy 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem.

Polentę wykładamy na talerze. Na niej układamy szparagi i posypujemy orzeszkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz