Lekki i zdrowy obiad lub kolacja. Uwielbiam wszystko co kukurydziane, dlatego postanowiłam przyrządzić szparagi, które kocham równie mocno i podać je na kremowej polencie :) Musicie tego spróbować!
Składniki (2 porcje):
Kremowa polenta:
- 70 g kaszy kukurydzianej
- 2 łyżki masła
- 500 ml wody
- sól, pieprz
- 30 g parmezanu
- 1 łyżeczka listków świeżego tymianku
Szparagi z patelni:
- 10 zielonych szparagów
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 100 ml wody
- sól, pieprz
- garść prażonych orzeszków pinii
W garnku zagotowujemy 500 ml wody z 1/4 łyżeczki soli i 1 łyżką masła. Wsypujemy kaszę kukurydzianą, mieszamy i czekamy aż się zagotuje. Zmniejszamy płomień na minimum, dodajemy tymianek i gotujemy 8 minut często mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy łyżkę masła i drobno starty parmezan. Mieszamy i gotujemy jeszcze minutę. Następnie przykrywamy pokrywką i zestawiamy z palnika.
Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końce u nasady. Na patelni rozpuszczamy masło z oliwą. Smażymy szparagi na mocnym ogniu przez minutę, wlewamy wodę i gotujemy 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem.
Polentę wykładamy na talerze. Na niej układamy szparagi i posypujemy orzeszkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz