Dziś zapraszam Was na wiosenne śniadanie 😊 Jakiś czas temu zrobiłam te obłędne placuszki drożdżowe z twarogiem OSM Łowicz i już na stałe wpisały się w moje niedzielne śniadania 😋
Składniki (12 szt.):
- 15 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 160 ml ciepłego Mleka 3,2% OSM Łowicz
- 130 g Twarogu półtłustego OSM Łowicz
- 150 g mąki pszennej + 1 łyżka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 120 g borówek
- 200 g malin
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
Do podania:
- 200 g Śmietany 12% OSM Łowicz
- świeże borówki i maliny
- prażone płatki migdałowe
- listki mięty
Drożdże wkruszamy do miski. Dodajemy 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i 60 ml mleka. Mieszamy i odstawiamy zaczyn na 15 minut. Do zaczynu przeciskamy twaróg przez praskę, wsypujemy pozostały cukier i cukier waniliowy, dodajemy jajko i mieszamy.
Wlewamy resztę ciepłego mleka, dodajemy mąkę, sól i borówki. Ciasto mieszamy do połączenia składników. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut.
Maliny wrzucamy do rondelka. Łączymy z cukrem trzcinowym i podgrzewamy aż lekko się rozprażą.
Placuszki smażymy po 3-4 sztuki na patelni z rozgrzanym olejem, na średniej mocy palnika, z obu stron na rumiano.
Podajemy udekorowane kleksem śmietany, z ciepłymi malinami, świeżymi owocami i płatkami migdałów.
*Post powstał we współpracy reklamowej z marką OSM Łowicz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz