lipca 16, 2025

Tarta sernikowa z truskawkami



Sernik i tarta truskawkowa w jednym. Nie wyobrażam sobie lepszego ciasta na letni podwieczorek :)


fotograf kulinarny


Spód:

  • 180 g mąki pszennej
  • 120 g masła ekstra 82% OSM Łowicz + odrobina do posmarowania blaszki
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru pudru

Masa serowa:

  • 500 g sernika łowickiego OSM Łowicz w wiadrze
  • 250 g mascarpone waniliowego z białą czekoladą OSM Łowicz
  • 120 g cukru drobnego do wypieków
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej

Mus truskawkowy:

  • 230 g truskawek
  • 60 g cukru trzcinowego

Do ozdoby:

  • 8-10 truskawek
  • listki mięty



Składniki na spód zagniatamy do powstania jednolitego ciasta. Rozwałkowujemy na blacie, a następnie wyklejamy nim spód oraz brzegi natłuszczonej formy. Nakłuwamy spód widelcem i wykładamy papierem do pieczenia, na który wsypujemy obciążenie z gruchu lub fasoli. Spód pieczemy w 180°C przez 15 minut, następnie zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze 8 minut.

Truskawki na mus kroimy w plasterki i wrzucamy do rondelka razem z cukrem trzcinowym. Gotujemy na małym ogniu aż truskwaki zmiękną i puszczą sok. Blendujemy na mus i studzimy.

Masę sernikową przekładamy do misy. Dodajemy mascarpone, cukier, jajka i mąkę. Miksujemy krótko, tylko do dokładnego połączenia składników.

Masę serową wykładamy na podpieczony spód i wyrównujemy. Na wierzchu wykładamy w odstępach od siebie kilka łyżek musu truskawkowego. Za pomocą długiego patyczka robimy w masie esy-floresy mieszając nieznacznie mus z masą serową.

Tartę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu układamy na tarcie pokrojone truskawki i dekorujemy listkami mięty. Wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki. Podajemy z pozostałym musem truskawkowym.


*Wpis powstał we współpracy reklamowej z OSM Łowicz.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz