Sernik i tarta truskawkowa w jednym. Nie wyobrażam sobie lepszego ciasta na letni podwieczorek :)
Spód:
- 180 g mąki pszennej
- 120 g masła ekstra 82% OSM Łowicz + odrobina do posmarowania blaszki
- 1 żółtko
- 50 g cukru pudru
Masa serowa:
- 500 g sernika łowickiego OSM Łowicz w wiadrze
- 250 g mascarpone waniliowego z białą czekoladą OSM Łowicz
- 120 g cukru drobnego do wypieków
- 2 jajka
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
Mus truskawkowy:
- 230 g truskawek
- 60 g cukru trzcinowego
Do ozdoby:
- 8-10 truskawek
- listki mięty
Składniki na spód zagniatamy do powstania jednolitego ciasta. Rozwałkowujemy na blacie, a następnie wyklejamy nim spód oraz brzegi natłuszczonej formy. Nakłuwamy spód widelcem i wykładamy papierem do pieczenia, na który wsypujemy obciążenie z gruchu lub fasoli. Spód pieczemy w 180°C przez 15 minut, następnie zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze 8 minut.
Truskawki na mus kroimy w plasterki i wrzucamy do rondelka razem z cukrem trzcinowym. Gotujemy na małym ogniu aż truskwaki zmiękną i puszczą sok. Blendujemy na mus i studzimy.
Masę sernikową przekładamy do misy. Dodajemy mascarpone, cukier, jajka i mąkę. Miksujemy krótko, tylko do dokładnego połączenia składników.
Masę serową wykładamy na podpieczony spód i wyrównujemy. Na wierzchu wykładamy w odstępach od siebie kilka łyżek musu truskawkowego. Za pomocą długiego patyczka robimy w masie esy-floresy mieszając nieznacznie mus z masą serową.
Tartę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu układamy na tarcie pokrojone truskawki i dekorujemy listkami mięty. Wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki. Podajemy z pozostałym musem truskawkowym.
*Wpis powstał we współpracy reklamowej z OSM Łowicz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz