Ta sałatka z serem sałatkowym i krewetkami to mój hit tego lata :) Uwielbiam zarówno na obiad, jak i jako kolację.
Składniki (2 porcje):
- 100 g sera salad cheese Grikios
- 1 główka ulubionej sałaty
- 6 plastrów ananasa
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 plasterki chili
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 10 surowych krewetek 16/20
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka masła
- 1 szklarniowy ogórek
- garść czerwonych porzeczek
- sól, pieprz
Dressing:
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- sól, pieprz
Do małego słoiczka przekładamy składniki dressingu. Zamykamy i potrząsamy energicznie aż sos zgęstnieje.
Plastry świeżego ananasa grillujemy w obydwu stron na patelni grillowej.
Krewetki oczyszczamy z czarnych żyłek (jelit) i zdejmujemy pancerzyki oprócz ogonków. Na patelnię wlewamy oliwę i rozgrzewamy. Wrzucamy krewetki oraz plasterki czosnku i chili. Solimy i pieprzymy. Po kilkunastu sekundach przewracamy krewetki na drugą stronę i smażymy najwyżej minutę. Wlewamy kilka łyżek gorącej wody, zwiększamy moc palnika, wrzucamy natkę pietruszki i zimne masło. Mieszamy enargicznie aż masło się zemulguje i powstanie sos.
Na talerzach rozkładamy porwaną sałatę. Układamy po 3 plastry ananasa. Ogórka kroimy w plasterki lub długie wstążki i układamy na sałacie razem z krewetkami. Polewamy dressingiem, a na wierzch kruszymy ser sałatkowy oraz dodajemy porzeczki.
*Post powstał we współpracy reklamowej z Grikios.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz