lipca 15, 2025

Sałatka z krewetkami i ananasem


Ta sałatka z serem sałatkowym i krewetkami to mój hit tego lata :) Uwielbiam zarówno na obiad, jak i jako kolację.


fotografia jedzenia

Składniki (2 porcje):

  • 100 g sera salad cheese Grikios
  • 1 główka ulubionej sałaty
  • 6 plastrów ananasa
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 plasterki chili
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 10 surowych krewetek 16/20
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 szklarniowy ogórek
  • garść czerwonych porzeczek
  • sól, pieprz

Dressing:

  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • sól, pieprz




Do małego słoiczka przekładamy składniki dressingu. Zamykamy i potrząsamy energicznie aż sos zgęstnieje.

Plastry świeżego ananasa grillujemy w obydwu stron na patelni grillowej.

Krewetki oczyszczamy z czarnych żyłek (jelit) i zdejmujemy pancerzyki oprócz ogonków. Na patelnię wlewamy oliwę i rozgrzewamy. Wrzucamy krewetki oraz plasterki czosnku i chili. Solimy i pieprzymy. Po kilkunastu sekundach przewracamy krewetki na drugą stronę i smażymy najwyżej minutę. Wlewamy kilka łyżek gorącej wody, zwiększamy moc palnika, wrzucamy natkę pietruszki i zimne masło. Mieszamy enargicznie aż masło się zemulguje i powstanie sos.

Na talerzach rozkładamy porwaną sałatę. Układamy po 3 plastry ananasa. Ogórka kroimy w plasterki lub długie wstążki i układamy na sałacie razem z krewetkami. Polewamy dressingiem, a na wierzch kruszymy ser sałatkowy oraz dodajemy porzeczki.


*Post powstał we współpracy reklamowej z Grikios.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz