lipca 28, 2025

Zapiekanka z wołowiną, kalafiorem i cheddarem

zapiekanka z kalafiorem i serem


Lubię takie obiady, które przygotowuje się w jednym naczyniu. Ta zapiekanka jest sycąca i stanowić może pełny posiłek, ale ja polecam podać ją z porcją ulubionych sałat :)



Składniki (4 porcje):

  • 10 plasterków sera cheddar red Dublin Dairy
  • 500 g mielonej wołowiny (np. karkówki)
  • 3 łyżki oleju
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szkl. dowolnego bulionu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 550 g kalafiora
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 750 g obranych ziemniaków
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • sól, pieprz 

zapiekanka z kalafiorem i serem


Zaczynamy od mięsa. Na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy wołowinę i po 3 minutach smażenia wlewamy bulion, wsypujemy pieprz ziołowy, sól i oregano. Dusimy kilka minut (8-9) aż płyn odparuje.

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i ugniatamy tłuczkiem. Dodajemy 4 plastry cheddara pokrojone w kosteczkę, świeżo startą gałkę muszkatołową i dokładnie mieszamy jeszcze gorące.

Kalafior dzielimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy 2 minuty i odcedzamy. Lekko ostudzony mieszamy w misce z przyprawą curry.

Na spodzie naczynia do zapiekania rozkładamy równomiernie ziemniaki. Na nie wykładamy duszone mięso, a na wierzch kalafior.

Przygotowujemy beszamel. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i chwilę smażymy. Wlewamy stopniowo mleko cały czas mieszając. Doprawiamy gałką, sporą ilością soli i pieprzu. Grotujemy aż sos zacznie gęstnieć. Sosem polewamy całą zapiekankę.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 200℃  przez 35 min. Na wierzchu układamy 6 plastrów cheddara i zapiekamy jeszcze 5 minut.

Podajemy np. z ulubioną surówką lub sałatą.

*Post powstał we współpracy reklamowej z Dublin Dairy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz