Lubię takie obiady, które przygotowuje się w jednym naczyniu. Ta zapiekanka jest sycąca i stanowić może pełny posiłek, ale ja polecam podać ją z porcją ulubionych sałat :)
Składniki (4 porcje):
- 10 plasterków sera cheddar red Dublin Dairy
- 500 g mielonej wołowiny (np. karkówki)
- 3 łyżki oleju
- 1 nieduża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szkl. dowolnego bulionu
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 550 g kalafiora
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 750 g obranych ziemniaków
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 150 ml mleka
- sól, pieprz
Zaczynamy od mięsa. Na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy wołowinę i po 3 minutach smażenia wlewamy bulion, wsypujemy pieprz ziołowy, sól i oregano. Dusimy kilka minut (8-9) aż płyn odparuje.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i ugniatamy tłuczkiem. Dodajemy 4 plastry cheddara pokrojone w kosteczkę, świeżo startą gałkę muszkatołową i dokładnie mieszamy jeszcze gorące.
Kalafior dzielimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy 2 minuty i odcedzamy. Lekko ostudzony mieszamy w misce z przyprawą curry.
Na spodzie naczynia do zapiekania rozkładamy równomiernie ziemniaki. Na nie wykładamy duszone mięso, a na wierzch kalafior.
Przygotowujemy beszamel. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i chwilę smażymy. Wlewamy stopniowo mleko cały czas mieszając. Doprawiamy gałką, sporą ilością soli i pieprzu. Grotujemy aż sos zacznie gęstnieć. Sosem polewamy całą zapiekankę.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 200℃ przez 35 min. Na wierzchu układamy 6 plastrów cheddara i zapiekamy jeszcze 5 minut.
Podajemy np. z ulubioną surówką lub sałatą.
*Post powstał we współpracy reklamowej z Dublin Dairy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz