sierpnia 06, 2025

Masło palone szałwiowe

masło smakowe


Kocham masła smakowe, najbardziej podczas grillowania 😊 Dziś mam dla Was łatwy przepis na cudownie aromatyczne palone masełko szałwiowe, które super doprawia mięsa i ryby podczas pieczenia i smażenia. To jednak nie jedyne możliwości zastosowania takiego masła. Można przygotować z nim super smaczne tosty i grzanki, doprawiać sosy, zupy i duszone czy smażone warzywa 😋




Składniki:

  • 200 g masła Dublin Dairy
  • 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżka drobno posiekanej szałwii
  • 1/2 łyżeczki listków świeżego tymianku

masło smakowe


Masło przekładamy do rondelka i stawiamy na palniku. Doprowadzamy do zagotowania i podgrzewamy aż zacznie się pienić i bulgotać. Po kilkunastu minutach, gdy masło nabierze ciemnego bursztynowego koloru i zacznie przyjemnie orzechowo pachnieć, przecedzamy je do miski (nie plastikowej, masło podczas palenia uzyskuje temp. do 160℃) przez sitko i gazę.

Do gorącego masła dodajemy szałwię, tymianek i sól. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Miskę z zimnym masłem możemy wstawić do lodówki, a gdy będzie konsystencji pasty, ubijamy je mikserem przez 2 minuty. Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Wykorzystujemy do przygotowywania aromatycznych grzanek, tostów, dosmaczania mięs, ryb i warzyw grillowanych.

Masło można również zamrozić w małych silikonowych foremkach i stopniowo wykorzystywać np. do bastowania steków na patelni.


*Post powstał we współpracy reklamowej z Dublin Dairy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz