Kocham masła smakowe, najbardziej podczas grillowania 😊 Dziś mam dla Was łatwy przepis na cudownie aromatyczne palone masełko szałwiowe, które super doprawia mięsa i ryby podczas pieczenia i smażenia. To jednak nie jedyne możliwości zastosowania takiego masła. Można przygotować z nim super smaczne tosty i grzanki, doprawiać sosy, zupy i duszone czy smażone warzywa 😋
Składniki:
- 200 g masła Dublin Dairy
- 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
- 1 łyżka drobno posiekanej szałwii
- 1/2 łyżeczki listków świeżego tymianku
Masło przekładamy do rondelka i stawiamy na palniku. Doprowadzamy do zagotowania i podgrzewamy aż zacznie się pienić i bulgotać. Po kilkunastu minutach, gdy masło nabierze ciemnego bursztynowego koloru i zacznie przyjemnie orzechowo pachnieć, przecedzamy je do miski (nie plastikowej, masło podczas palenia uzyskuje temp. do 160℃) przez sitko i gazę.
Do gorącego masła dodajemy szałwię, tymianek i sól. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Miskę z zimnym masłem możemy wstawić do lodówki, a gdy będzie konsystencji pasty, ubijamy je mikserem przez 2 minuty. Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Wykorzystujemy do przygotowywania aromatycznych grzanek, tostów, dosmaczania mięs, ryb i warzyw grillowanych.
Masło można również zamrozić w małych silikonowych foremkach i stopniowo wykorzystywać np. do bastowania steków na patelni.
*Post powstał we współpracy reklamowej z Dublin Dairy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz