grudnia 01, 2025

Sernik mango



Jak tylko zaczyna się grudzień, nastaje u mnie cudowny czas planowania potraw na najpiękniejszy w roku świąteczny czas 😊 Poza tradycyjnymi polskimi daniami lubię wprowadzać sporo urozmaiceń. Właśnie opracowałam przepis na powiew świątecznej egzotyki 😀 Zapraszam do wypróbowania tego sernika mango z nutą kokosa 😋


fotografia produktowa, fotograf wrocław, fotograf kulinarny wrocław


Składniki (tortownica 22 cm.):

Spód:

  • 150 g ciastek pszenno-owsianych
  • 75 g masła

Masa serowa:

  • 750 g twarogu sernikowego
  • 350 g pulpy mango Quality Food
  • 100 g mleczka kokosowego do ubijania Quality Food
  • 3 jajka
  • 60 g cukru pudru
  • 110 g kwaśnej śmietany 18%
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 15 g mąki pszennej

Wierzch:

  • 300 g mleczka kokosowego do ubijania Quality Food



Masło na spód rozpuszczamy i studzimy. Ciastka mielimy i łączymy z masłem. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i uklepujemy na równy spód. Formę dwukrotnie owijamy folia aluminiową tak, aby nie dostała się woda podczas pieczenia w kąpieli wodnej.

Piekarnik rozgrzewamy do 160℃.

Twaróg przekładamy do misy. Dodajemy mleczko kokosowe, pulpę mango, jaja i pozostałe składniki na masę serową. Całość miksujemy na wysokich obrotach krótko, tylko do dokładnego połączenia składników.

Masę wykładamy na spód i wyrównujemy. Blaszkę wstawiamy do większego naczynia i wypełniamy go wrzącą wodą do 2/3 wysokości tortownicy. Pieczemy 75 minut, po czym wyjmujemy z kąpieli wodnej i studzimy w blaszce na kratce. 

Mleczko kokosowe ubijamy mikserem przez 2 minuty i smarujemy nim wierzch sernika.

Wkładamy do lodówki na noc. Na drugi dzień zdejmujemy obręcz tortownicy i ozdabiamy sernik według uznania.


* Post powstał we współpracy reklamowej z Quality Food i De Care




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz