Jak tylko zaczyna się grudzień, nastaje u mnie cudowny czas planowania potraw na najpiękniejszy w roku świąteczny czas 😊 Poza tradycyjnymi polskimi daniami lubię wprowadzać sporo urozmaiceń. Właśnie opracowałam przepis na powiew świątecznej egzotyki 😀 Zapraszam do wypróbowania tego sernika mango z nutą kokosa 😋
Składniki (tortownica 22 cm.):
Spód:
- 150 g ciastek pszenno-owsianych
- 75 g masła
Masa serowa:
- 750 g twarogu sernikowego
- 350 g pulpy mango Quality Food
- 100 g mleczka kokosowego do ubijania Quality Food
- 3 jajka
- 60 g cukru pudru
- 110 g kwaśnej śmietany 18%
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 15 g mąki pszennej
Wierzch:
- 300 g mleczka kokosowego do ubijania Quality Food
Masło na spód rozpuszczamy i studzimy. Ciastka mielimy i łączymy z masłem. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i uklepujemy na równy spód. Formę dwukrotnie owijamy folia aluminiową tak, aby nie dostała się woda podczas pieczenia w kąpieli wodnej.
Piekarnik rozgrzewamy do 160℃.
Twaróg przekładamy do misy. Dodajemy mleczko kokosowe, pulpę mango, jaja i pozostałe składniki na masę serową. Całość miksujemy na wysokich obrotach krótko, tylko do dokładnego połączenia składników.
Masę wykładamy na spód i wyrównujemy. Blaszkę wstawiamy do większego naczynia i wypełniamy go wrzącą wodą do 2/3 wysokości tortownicy. Pieczemy 75 minut, po czym wyjmujemy z kąpieli wodnej i studzimy w blaszce na kratce.
Mleczko kokosowe ubijamy mikserem przez 2 minuty i smarujemy nim wierzch sernika.
Wkładamy do lodówki na noc. Na drugi dzień zdejmujemy obręcz tortownicy i ozdabiamy sernik według uznania.
* Post powstał we współpracy reklamowej z Quality Food i De Care




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz