grudnia 23, 2025

Drożdżowa gwiazda makowa

makowa gwiazda


Trochę wstyd się przyznać, ale to moja pierwsza w życiu gwiazda makowa 😉 Mimo to uważam, że wyszła całkiem przyzwoicie... wizualnie oczywiście! No bo w smaku to już absolutna petarda 😋

Życzę Wam Drodzy Czytelnicy spokojnych, radosnych, rodzinnych i smacznych świąt! 




Składniki (9 porcji):

Zaczyn:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 180 ml ciepłego mleka

Ciasto:

  • 380 g mąki pszennej + 4 łyżki do podsypywania
  • 70 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka M
  • 40 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej

Masa makowa:

  • 200 g maku niebieskiego
  • 250 ml mleka
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 30 g rodzynek
  • 30 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki olejku migdałowego

Oraz:

  • 1 małe jajko
  • 2 łyżki mleka
  • cukier puder

gwiazda makowa


Składniki na zaczyn łączymy w miseczce i odstawiamy na 15 minut. W misie do wyrabiania ciasta mieszamy mąkę z solą i cukrem. Wlewamy wyrośnięty zaczyn i wbijamy jajka. Wyrabiamy 3 minuty. Dodajemy miękkie masło i wyrabiamy elastyczne ciasto przez 10 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godz.

Mak mielimy (np. w termomixie), łączymy w garnku z mlekiem i gotujemy około 3 minut. Dodajemy pozostałe składniki masy, poza olejkiem i prażymy na małej mocy palnika przez kilka minut. Na koniec łączymy z olejkiem i odstawiamy do wystudzenia.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy 30 cm. Pierwszy placek wykładamy na dużą blachę (najlepiej z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy na nim połowę masy makowej. Kładziemy na nią drugi placek i wykładamy pozostały mak. Przykrywamy trzecim plackiem. Na środku kładziemy małą miseczkę. Ciasto dookoła miseczki tniemy najpierw na 4 części, które kolejno dzielimy jeszcze na pół, a te na kolejne połówki. Powstanie nam 16 pasków. Łapiemy po dwa sąsiadujące ze sobą paski ciasta i zwijamy wokół własnych osi dwa razy do środka. Końcówki sklejamy razem. Powstanie gwiazda ośmioramienna. 

Gwiazdę odkładamy na 15 minut do wyrośnięcia, piekarnik rozgrzewamy do 180°C.

Gwiazdę smarujemy jajkiem rozmieszanym z mlekiem. Pieczemy przez 25 minut. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz