Trochę wstyd się przyznać, ale to moja pierwsza w życiu gwiazda makowa 😉 Mimo to uważam, że wyszła całkiem przyzwoicie... wizualnie oczywiście! No bo w smaku to już absolutna petarda 😋
Życzę Wam Drodzy Czytelnicy spokojnych, radosnych, rodzinnych i smacznych świąt!
Składniki (9 porcji):
Zaczyn:
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 180 ml ciepłego mleka
Ciasto:
- 380 g mąki pszennej + 4 łyżki do podsypywania
- 70 g cukru
- szczypta soli
- 2 jajka M
- 40 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej
Masa makowa:
- 200 g maku niebieskiego
- 250 ml mleka
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 30 g rodzynek
- 30 g masła
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki olejku migdałowego
Oraz:
- 1 małe jajko
- 2 łyżki mleka
- cukier puder
Składniki na zaczyn łączymy w miseczce i odstawiamy na 15 minut. W misie do wyrabiania ciasta mieszamy mąkę z solą i cukrem. Wlewamy wyrośnięty zaczyn i wbijamy jajka. Wyrabiamy 3 minuty. Dodajemy miękkie masło i wyrabiamy elastyczne ciasto przez 10 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godz.
Mak mielimy (np. w termomixie), łączymy w garnku z mlekiem i gotujemy około 3 minut. Dodajemy pozostałe składniki masy, poza olejkiem i prażymy na małej mocy palnika przez kilka minut. Na koniec łączymy z olejkiem i odstawiamy do wystudzenia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy 30 cm. Pierwszy placek wykładamy na dużą blachę (najlepiej z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy na nim połowę masy makowej. Kładziemy na nią drugi placek i wykładamy pozostały mak. Przykrywamy trzecim plackiem. Na środku kładziemy małą miseczkę. Ciasto dookoła miseczki tniemy najpierw na 4 części, które kolejno dzielimy jeszcze na pół, a te na kolejne połówki. Powstanie nam 16 pasków. Łapiemy po dwa sąsiadujące ze sobą paski ciasta i zwijamy wokół własnych osi dwa razy do środka. Końcówki sklejamy razem. Powstanie gwiazda ośmioramienna.
Gwiazdę odkładamy na 15 minut do wyrośnięcia, piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
Gwiazdę smarujemy jajkiem rozmieszanym z mlekiem. Pieczemy przez 25 minut. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

.jpg)


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz