Kapuśniaczki drożdżowe to takie jakby paszteciki kapuściane do barszczu. Mięciutkie i aromatyczne, idealne na świąteczny stół 😀
Składniki (22 szt.):
Zaczyn:
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 200 ml ciepłego mleka
- 80 g mąki pszennej
Ciasto:
- 280 g mąki pszennej
- 40 g miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
Farsz:
- 30 g grzybów suszonych
- 200 g pieczarek
- 400 g kiszonej kapusty odciśniętej z zalewy
- 1 duża cebula
- 30 g masła
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka majeranku
- 250 ml wody
- 3 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz
Oraz:
- 1 małe jajko
- 1 łyżka mleka
- sezam, kminek, majeranek do posypania
Grzyby moczymy w wodzie przez kilka godzin. Następnie gotujemy 20 minut i odcedzamy. Siekamy jak najdrobniej.
Składniki na zaczyn łączymy w miseczce i odstawiamy na 15 minut. W misie do wyrabiania ciasta mieszamy mąkę z solą. Wlewamy wyrośnięty zaczyn i wbijamy jajko. Wyrabiamy 3 minuty. Dodajemy miękkie masło i wyrabiamy elastyczne ciasto przez 10-15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godz.
Jeśli kapusta jest mocno kwaśna zalewamy ją letnią wodą, a następnie ponownie odciskamy i siekamy by była drobniejsza. Pieczarki ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę drobno kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy pieczarki i grzyby. Smażymy, aż pieczarki zmiękną. Dodajemy kapustę i liście laurowe. Doprawiamy wstępnie solą i pieprzem. Wlewamy wodę, przykrywamy i dusimy 15 minut. Dodajemy majeranek i sos sojowy, smażymy bez przykrycia, aż cały płyn odparuje. Doprawiamy, jeśli potrzeba. Wyjmujemy liście laurowe i studzimy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i podsypując dodatkową mąką rozwałkowujemy na długie paski ok. 50 cm. Wzdłuż każdego pasa nakładamy wałeczek z farszu i zawijamy go do środka. Każdy wałek dzielimy na kawałeczki szerokości 4 cm i układamy na blaszkach z papierem do pieczenia łączeniem ciasta do dołu. Odstawiamy na 15 minut. Następnie smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem i posypujemy sezamem/kminkiem/majerankiem.
Pieczemy w 180°C około 25 minut.

.jpg)


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz