grudnia 22, 2025

Kapuśniaczki



Kapuśniaczki drożdżowe to takie jakby paszteciki kapuściane do barszczu. Mięciutkie i aromatyczne, idealne na świąteczny stół 😀


fotografia i stylizacja jedzenia, Wrocław fotografia


Składniki (22 szt.):

Zaczyn:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 80 g mąki pszennej

Ciasto:

  • 280 g mąki pszennej
  • 40 g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko

Farsz:

  • 30 g grzybów suszonych
  • 200 g pieczarek
  • 400 g kiszonej kapusty odciśniętej z zalewy
  • 1 duża cebula
  • 30 g masła
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka majeranku
  • 250 ml wody
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz

Oraz:

  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka mleka
  • sezam, kminek, majeranek do posypania



Grzyby moczymy w wodzie przez kilka godzin. Następnie gotujemy 20 minut i odcedzamy. Siekamy jak najdrobniej.

Składniki na zaczyn łączymy w miseczce i odstawiamy na 15 minut. W misie do wyrabiania ciasta mieszamy mąkę z solą. Wlewamy wyrośnięty zaczyn i wbijamy jajko. Wyrabiamy 3 minuty. Dodajemy miękkie masło i wyrabiamy elastyczne ciasto przez 10-15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godz.

Jeśli kapusta jest mocno kwaśna zalewamy ją letnią wodą, a następnie ponownie odciskamy i siekamy by była drobniejsza. Pieczarki ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę drobno kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy pieczarki i grzyby. Smażymy, aż pieczarki zmiękną. Dodajemy kapustę i liście laurowe. Doprawiamy wstępnie solą i pieprzem. Wlewamy wodę, przykrywamy i dusimy 15 minut. Dodajemy majeranek i sos sojowy, smażymy bez przykrycia, aż cały płyn odparuje. Doprawiamy, jeśli potrzeba. Wyjmujemy liście laurowe i studzimy.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i podsypując dodatkową mąką rozwałkowujemy na długie paski ok. 50 cm. Wzdłuż każdego pasa nakładamy wałeczek z farszu i zawijamy go do środka. Każdy wałek dzielimy na kawałeczki szerokości 4 cm i układamy na blaszkach z papierem do pieczenia łączeniem ciasta do dołu. Odstawiamy na 15 minut. Następnie smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem i posypujemy sezamem/kminkiem/majerankiem.

Pieczemy w 180°C około 25 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz