lutego 10, 2016

Walentynkowe serca z truskawkami




Składniki:
Ciastka
  • 300 g. mąki pszennej + do podsypywania przy wałkowaniu
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 125 g. margaryny + do posmarowania blaszki
  • 125 g. smalcu
  • 2 żółtka
  • 0,5 szkl. śmietany 18%
  • 1 białko
  • cukier kryształ

Truskawki
  • 450 g. mrożonych truskawek (lub świeżych)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • odrobina zimnej wody


Na stolnicę przesiej mąkę, wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodaj margarynę i smalec, siekaj nożem, aż kawałki tłuszczów będą malutkie. Dodaj żółtka i śmietanę. Wyrób ciasto rękami, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 24 godziny.
Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkowuj cienko - 2 mm. (podsypuj sporą ilością mąki). Wykrawaj foremkami serca, połowę pełnych a połowę z mniejszym serduszkiem w środku. Ciastka układaj na natłuszczonej blaszce. Niepełne serca smaruj rozmąconym białkiem i posypuj cukrem.
Ciastka piecz w 180°C, aż wyrosną i lekko się zrumienią. Wyjmij i ostudź ciastka.

Truskawki umieść w garnku, wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Postaw na małym ogniu i podgrzewaj do momentu, aż się rozgotują. Przetrzyj otrzymany dżem przez sitko i wlej z powrotem do garnka. Mocno podgrzej, dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści w truskawkach. Gdy mus się zagotuje wlej mąkę ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody. Zagotuj i zdejmij z ognia. Ostudź.

Na zimne ciastka (pełne serca) nakładaj ostudzony mus truskawkowy i przykrywaj sercami niepełnymi. Odłóż ciastka na co najmniej 5 godzin (do stężenia musu).









Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza