Składniki:
Ciastka
- 300 g. mąki pszennej + do podsypywania przy wałkowaniu
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- 125 g. margaryny + do posmarowania blaszki
- 125 g. smalcu
- 2 żółtka
- 0,5 szkl. śmietany 18%
- 1 białko
- cukier kryształ
Truskawki
- 450 g. mrożonych truskawek (lub świeżych)
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 płaska łyżeczka żelatyny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- odrobina zimnej wody
Na stolnicę przesiej
mąkę, wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
Dodaj margarynę i smalec, siekaj nożem, aż kawałki tłuszczów będą malutkie.
Dodaj żółtka i śmietanę. Wyrób ciasto rękami, owiń w folię spożywczą i włóż do
lodówki na 24 godziny.
Ciasto wyjmij z lodówki
i rozwałkowuj cienko - 2 mm. (podsypuj sporą ilością mąki). Wykrawaj foremkami
serca, połowę pełnych a połowę z mniejszym serduszkiem w środku. Ciastka
układaj na natłuszczonej blaszce. Niepełne serca smaruj rozmąconym białkiem i
posypuj cukrem.
Ciastka piecz w 180°C,
aż wyrosną i lekko się zrumienią. Wyjmij i ostudź ciastka.
Truskawki umieść w
garnku, wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Postaw na małym ogniu i
podgrzewaj do momentu, aż się rozgotują. Przetrzyj otrzymany dżem przez sitko i
wlej z powrotem do garnka. Mocno podgrzej, dodaj żelatynę i mieszaj, aż się
rozpuści w truskawkach. Gdy mus się zagotuje wlej mąkę ziemniaczaną rozrobioną
w odrobinie wody. Zagotuj i zdejmij z ognia. Ostudź.
Na zimne ciastka (pełne
serca) nakładaj ostudzony mus truskawkowy i przykrywaj sercami niepełnymi.
Odłóż ciastka na co najmniej 5 godzin (do stężenia musu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz