
Przepis na sałatkę
kanaryjską stworzyłam po powrocie z urlopu na Gran Canarii, zainspirowana
smakami występującymi na wyspie. Sałatka składa się z papas arrugadas, chyba
najpopularniejszego przysmaku na Wyspach Kanaryjskich. Są to tzw. pomarszczone ziemniaki
- ziemniaczki gotowane w mundurkach i dużej ilości soli morskiej, spożywane
zazwyczaj wraz ze skórką.
Sos do sałatki powstał z
sentymentu do boskiego w smaku sosu - składnika mało kanaryjskiego, ale
przepysznego spaghetti marinero. Wprawdzie w moim sosie ograniczyłam owoce
morza jedynie do krewetek i zdecydowanie zmniejszyłam ilość oliwy, ale
zachowałam to co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło - dużą ilość liścia
laurowego.
Składniki:
(4 porcje)
Papas arrugadas
(pomarszczone ziemniaczki)
- 800 g. małych lub średnich ziemniaków (u mnie wczesne)
- 200 g. gruboziarnistej soli morskiej
Sos paprykowo-pomidorowy
z krewetkami
- 8 szt. czerwonych krewetek argentyńskich, całych (lub innych dużych)
- 2 duże dojrzałe pomidory
- 1 mała czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 6 listków laurowych
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- kawałek świeżej lub suszonej ostrej czerwonej papryczki
- 1/2 szkl. wody
- sól morska
- czarny pieprz
- sok z limonki
- cukier
Ziemniaki dobrze
wyszoruj i umyj (nie obieraj). Ułóż je w garnku i wlej tyle wody, aby tylko
przykryła ziemniaki. Dodaj sól morską i gotuj do miękkości. Odcedź.
Odwłok krewetek
(środkowa część) obierz z pancerzy, podważaj od strony wewnętrznej. Oderwij
nóżki. Zewnętrzną część (grzbiet) natnij lekko wzdłuż i wyjmij czarną żyłkę
(jelito krewetki). Opłucz dokładnie pod bieżącą zimną wodą.
Na patelnię wlej oliwę,
lekko podgrzej i wrzuć na nią posiekany w plasterki czosnek oraz drobno
pokrojoną cebulę. Szklij przez minutę.
Dodaj paprykę czerwoną
pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę, porwane na drobne kawałeczki liście
laurowe i obrane z łodyżek listki rozmarynu. Mieszaj i smaż przez 2
minuty.
Na patelnię dodaj
pokrojone w małą kosteczkę pomidory (wcześniej obrane ze skórki i pozbawione
pestek). Smaż przez kolejne 2 minuty.
Wlej wodę, dodaj
koncentrat pomidorowy i posiekaną ostrą papryczkę (ilość według prywatnych
upodobań i możliwości ;-) ). Duś pod przykryciem 5 minut.
Sos przypraw solą,
pieprzem, cukrem i sokiem z limonki. Na warzywach połóż krewetki, przykryj
patelnię i duś 3 minuty na małym ogniu. Odwróć krewetki na drugą stronę i duś
kolejne 3 minuty. Zdejmij patelnię z ognia.
Ostudzone ziemniaczki
pokrój w grubsze plasterki (przed pokrojeniem możesz obrać ziemniaki ze skórki,
ale ze skórką są bardzo smaczne). Plasterki ułóż na talerzach, nałóż sos i
rozdziel krewetki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz