maja 04, 2016

Churros de pescado





Churros de pescado to danie kuchni kanaryjskiej. Najczęściej są to kawałki morszczuka smażone w cieście na głębokim oleju.

Składniki:
(4 porcje)
  • 500 g. filetów z morszczuka, bez skóry (lub innej morskiej białej ryby)
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. piwa
  • 130 g. mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól i pieprz
  • olej do głębokiego smażenia

Dip z oliwkami i suszonymi pomidorami:
  • 200 g. jogurtu greckiego
  • 80 g. sera sałatkowego typu feta
  • 4 szt. suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka miodu
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • szczypta mielonej ostrej czerwonej papryki
  • kilkanaście szt. czarnych drylowanych oliwek

Do podania:
  • papas arrugadas
  • ulubiona sałata lub mieszanka sałat (u mnie lodowa i roszponka)


Morszczuka pokrój w cienkie paski (1 cm. lub cieńsze), długości od 6 do 10 cm. 

Do miski wlej piwo, mleko, sok z cytryny. Dodaj jajko, mąkę, kurkumę, natkę pietruszki i rozmaryn. Zmiksuj wszystko. Dopraw solą i pieprzem.

Paski ryby zanurzaj w cieście i kładź na dobrze rozgrzany głęboki olej. Smaż z obu stron na złoty kolor i wykładaj na ręczniki papierowe w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Jogurt grecki przełóż do wysokiego naczynia do miksowania. Dodaj ser feta, przesiekane suszone pomidory, olej i miód. Zblenduj wszystko. Do sosu dorzuć bardzo drobniutko posiekane czarne oliwki, natkę pietruszki, dopraw papryką i pieprzem. Wymieszaj łyżką.

Rybę podawaj na ciepło z sosem jogurtowym, ziemniaczkami (papas arrugadas - przepis tutaj) i sałatą.



















Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza