Churros de pescado to
danie kuchni kanaryjskiej. Najczęściej są to kawałki morszczuka smażone w
cieście na głębokim oleju.
Składniki:
(4 porcje)
- 500 g. filetów z morszczuka, bez skóry (lub innej morskiej białej ryby)
- 1/2 szkl. mleka
- 1/2 szkl. piwa
- 130 g. mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego rozmarynu
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz
- olej do głębokiego smażenia
Dip z oliwkami i
suszonymi pomidorami:
- 200 g. jogurtu greckiego
- 80 g. sera sałatkowego typu feta
- 4 szt. suszonych pomidorów z zalewy
- 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka miodu
- świeżo mielony czarny pieprz
- szczypta mielonej ostrej czerwonej papryki
- kilkanaście szt. czarnych drylowanych oliwek
Do podania:
- papas arrugadas
- ulubiona sałata lub mieszanka sałat (u mnie lodowa i roszponka)
Morszczuka pokrój w
cienkie paski (1 cm. lub cieńsze), długości od 6 do 10 cm.
Do miski wlej piwo,
mleko, sok z cytryny. Dodaj jajko, mąkę, kurkumę, natkę pietruszki i rozmaryn.
Zmiksuj wszystko. Dopraw solą i pieprzem.
Paski ryby zanurzaj w
cieście i kładź na dobrze rozgrzany głęboki olej. Smaż z obu stron na złoty
kolor i wykładaj na ręczniki papierowe w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Jogurt grecki przełóż do
wysokiego naczynia do miksowania. Dodaj ser feta, przesiekane suszone pomidory,
olej i miód. Zblenduj wszystko. Do sosu dorzuć bardzo drobniutko posiekane
czarne oliwki, natkę pietruszki, dopraw papryką i pieprzem. Wymieszaj łyżką.
Rybę podawaj na ciepło z
sosem jogurtowym, ziemniaczkami (papas arrugadas - przepis tutaj) i sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz