maja 14, 2016

Bezglutenowy chleb z chia i śliwkami



Składniki:
(bochenek o wadze 1150 g.)
  • 380 g. maki ziemniaczanej
  • 225 g. mąki gryczanej
  • 40 g. nasion chia (szałwia hiszpańska)
  • 25 g. świeżych drożdży
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 1/2 litra mleka
  • 80 g. suszonych śliwek
  • olej do wysmarowania formy

Nasiona chia zmiel w młynku do kawy. Wymieszaj zmielone nasiona z solą, mąką gryczaną i ziemniaczaną. 

W lekko letnim mleku rozpuść cukier i drożdże (najlepiej użyć firlejki). Wlewaj po trochę mleka do miski z mąkami i mieszaj drewnianą łyżką. Gdy składniki się połączą wyrabiaj ciasto tą samą łyżką przez 10 minut, starając się wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Dodaj suszone śliwki pokrojone na pół lub na trzy części. Wymieszaj jeszcze raz delikatnie.

Miskę z ciastem przekryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Formę do pieczenia natłuść olejem (ja użyłam tortownicy o średnicy 20 cm.) i przełóż do niej ciasto. Wyrównaj wierzch dłonią lekko zwilżoną zimną wodą. Formę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do podrośnięcia.

Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz przez 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze przez 50 minut (jeśli pieczesz chleb tak jak ja w tortownicy, na 15 minut przed końcem pieczenia możesz zdjąć obręcz tortownicy). Chleb wyjmij z formy i studź na kratce. Krój dopiero po całkowitym wystygnięciu.









Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza