maja 07, 2016

Mus rabarbarowy z jagodami goji



Składniki:
(około 1 litra musu)
  •  500 g. czerwonych łodyg rabarbaru
  • 300 g. jabłek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
  • 80 g. jagód goji
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki golden syrup'u
Migdałowa posypka:
  • 3 duże garście łuskanych migdałów
  • 2 łyżki golden syrup'u


Rabarbar umyj i pokrój w cienie plasterki. Jabłka pokrój w małą kosteczkę.

W garnku wymieszaj ze sobą jabłka, rabarbar, jagody goji i cukier. Garnek postaw na ogniu i mieszając co chwilę praż owoce, aż puszczą sok. Gotuj do momentu, aż z owoców utworzy się dżem, tzn. rabarbar i jabłka rozpadną się i powstanie gęsta papka (cały czas mieszaj, aby nie przypalić). 

Do rabarbaru dodaj sok z cytryny, cukier waniliowy i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Powstały dżem zdejmij z ognia, dodaj do niego golden syrup, wymieszaj a następnie zmiksuj wszystko blenderem na mus.

Migdały posiekaj nożem na drobne kawałeczki i wrzuć na suchą patelnię. Praż, aż migdały lekko się zrumienią, dodaj do nich golden syrup i po wymieszaniu rozłóż na dużym talerzu lub na blaszce do pieczenia. Odstaw do wystygnięcia. Migdały zeskrob, najlepiej drewnianą łopatką, włóż do torebki foliowej i rozkrusz rozbijając tłuczkiem.

Wystudzony mus podawaj z posypką migdałową. Gorący mus możesz zamknąć w słoiczkach i zapasteryzować.















Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza