Składniki:
(około
1 litra musu)
- 500 g. czerwonych łodyg rabarbaru
- 300 g. jabłek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
- 80 g. jagód goji
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki golden syrup'u
Migdałowa
posypka:
- 3 duże garście łuskanych migdałów
- 2 łyżki golden syrup'u
Rabarbar
umyj i pokrój w cienie plasterki. Jabłka pokrój w małą kosteczkę.
W
garnku wymieszaj ze sobą jabłka, rabarbar, jagody goji i cukier. Garnek postaw
na ogniu i mieszając co chwilę praż owoce, aż puszczą sok. Gotuj do momentu, aż
z owoców utworzy się dżem, tzn. rabarbar i jabłka rozpadną się i powstanie
gęsta papka (cały czas mieszaj, aby nie przypalić).
Do
rabarbaru dodaj sok z cytryny, cukier waniliowy i gotuj jeszcze przez 2 minuty.
Powstały dżem zdejmij z ognia, dodaj do niego golden syrup, wymieszaj a
następnie zmiksuj wszystko blenderem na mus.
Migdały
posiekaj nożem na drobne kawałeczki i wrzuć na suchą patelnię. Praż, aż migdały
lekko się zrumienią, dodaj do nich golden syrup i po wymieszaniu rozłóż na
dużym talerzu lub na blaszce do pieczenia. Odstaw do wystygnięcia. Migdały
zeskrob, najlepiej drewnianą łopatką, włóż do torebki foliowej i rozkrusz
rozbijając tłuczkiem.
Wystudzony
mus podawaj z posypką migdałową. Gorący mus możesz zamknąć w słoiczkach i
zapasteryzować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz