czerwca 15, 2016

Zapiekanka ziemniaczana z rybą




Składniki:
(4 porcje)
  • 700 g. mniejszych ziemniaczków (waga po obraniu)
  • 300 g. filetów białej ryby morskiej bez skóry (u mnie morszczuk)
  • 1 duża łyżka masła
  • 2 średnie cebule
  • 250 g. młodej zielonej cukinii (ze skórką)
  • 280 g. bakłażana (ze skórką)
  • 180 g. śmietanki 30%
  • 80 g. sera grana padano
  • 1 łyżeczka listków świeżego tymianku
  • 2 jajka
  • sól
  • czarny pieprz
  • odrobina oleju


Cukinię i bakłażana pokrój w malutką kosteczkę (0,5 cm.) i wymieszaj razem w misce (nie obieraj warzyw ze skórki!). Dodaj pół łyżeczki soli i dobrze wymieszaj. Odstaw miskę na pół godziny, co jakiś czas przemieszaj warzywa.

Bakłażana i cukinię przełóż na duże sitko lub durszlak i postaw nad garnkiem. Czekaj, aż soki z warzyw odciekną około 20 minut (w tym czasie też przemieszaj kilka razy warzywa).

Ziemniaki gotuj w osolonej wodzie przez 15 minut (gotuj całe ziemniaki, bez przekrawania na pół. Ziemniaki mają pozostać lekko niedogotowane). Odcedź i zostaw do przestygnięcia. Ser zetrzyj na małych oczkach tarki. Rybę pokrój na mniejsze kawałki szerokości 2,5 - 3 cm. Oprósz solą i pieprzem.

Na dużej patelni rozpuść masło, wsyp na nią posiekane cebule i szklij je przez 2 minuty. Teraz dodaj do cebuli odsączone cukinię i bakłażana, smaż i mieszaj około 10 minut (warzywa zmiękną, bakłażan może się nawet lekko zbrązowić - tak ma być). Na patelnię wlej śmietankę i smaż z warzywami około 5 minut. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw do przestygnięcia. Gdy masa będzie już tylko letnia dodaj do niej listki tymianku, starty ser (1 łyżkę sera pozostaw) i jajka. Dopraw pieprzem i dobrze wymieszaj.

Ziemniaki pokrój w dość cienkie plasterki. Okrągłą formę (u mnie forma do tarty o średnicy dna 23 cm.) wysmaruj olejem. Na dnie formy układaj okręgi z lekko zachodzących na siebie plasterków ziemniaków (1 warstwa). Na ziemniakach rozłóż połowę masy bakłażanowej, rozsmaruj. Na masie poukładaj w odstępach od siebie połowę ilości kawałków ryby. Rozłóż drugą połowę masy bakłażanowej i wyrównaj. Na wierzchu ułóż znowu zachodzące na siebie plasterki ziemniaków. Między plasterki ziemniaków powkładaj pozostałe kawałki ryby. Całość oprósz grubo mielonym czarnym pieprzem i posyp 1 łyżką pozostałego startego sera. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 45 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz