Składniki:
(15 szt. drożdżówek)
- 600 g. mąki pszennej
- 50 g. świeżych drożdży
- 80 g. masła
- 375 ml. maślanki
- 80 g. cukru + 1 łyżka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka
- 2 szczypty soli
Truskawki
- 225 g. truskawek
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka migdałowa
- 20 g. masła
- 20 g. łuskanych migdałów
- 30 g. cukru trzcinowego
- 40 g. mąki pszennej
Oraz
- tłuszcz do posmarowania blaszki
- 1 małe jajko
- 1 łyżka mleka
Jajka i maślanka powinny
być w temperaturze pokojowej, wyjmij je z lodówki na co najmniej 5 godzin przed
robieniem ciasta.
Masło rozpuść w
rondelku. Odstaw do wystudzenia.
Mąkę przesiej do dużej
miski. Na środku mąki zrób dołek sięgający dna miski. Do dołka rozkrusz
drożdże, posyp je 1 łyżką cukru. Na drożdże wlej kilka łyżek maślanki i
drewnianą łyżką wymieszaj drożdże z cukrem i maślanką. Z brzegów zagarniaj
łyżką trochę mąki i mieszaj, aż utworzy się z drożdży niezbyt gęsta papka
(zaczyn). Odstaw miskę na 15 minut.
W pozostałej maślance
rozpuść cukier i cukier waniliowy. Do miski z mąką i zaczynem wlej maślankę,
dodaj sól i wbij jajka, wymieszaj. Dodaj ostudzone masło, mieszaj łyżką, aż
tłuszcz wchłonie się w ciasto. Wyrabiaj ciasto łyżką drewnianą, starając się
"wpompować" w nie jak najwięcej powietrza (około 15 minut). Miskę z
wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Przygotuj kruszonkę:
migdały posiekaj nożem na drobniutkie kawałeczki. Wsyp je do miseczki, dodaj do
nich masło, cukier i mąkę. Wymieszaj kruszonkę ręką wgniatając w masło sypkie
składniki. Wstaw kruszonkę do lodówki.
Ciasto wyłóż na stolnicę
i dość obficie podsypując mąką rozwałkuj placek o grubości 1,5 - 2 cm. Wykrawaj
kółka o średnicy 9 cm. (ja używam do tego zakrętki od plastikowej puszki po
kakao rozpuszczalnym). Małe wykrojone bułeczki układaj w dużej odległości od
siebie na natłuszczonej blaszce (będą Ci potrzebne 2 duże lub 3 średnie
blaszki). Skrawki ciasta zlepiaj ponownie w kulę i wykrywaj bułeczki, aż do
całkowitego wykończenia ciasta. Blaszki z bułkami odstaw na 20 minut.
W tym czasie zmiażdż
truskawki tłuczkiem do ziemniaków (krótko, tak by pozostało też trochę cząstek
truskawek). Wsyp do truskawek cukier trzcinowy, waniliowy i mąkę ziemniaczaną.
Wymieszaj.
W podrośniętych
bułeczkach zrób na środku palcami duże, głębokie dołeczki. Wypełnij je
truskawkami (około 1 łyżki do każdego dołka). Brzegi bułeczek posmaruj jajkiem
rozmąconym z łyżką mleka. Całe drożdżówki posyp obficie migdałową kruszonką.
Drożdżówki wkładaj do
piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz, aż ładnie wyrosną i się zrumienią. Po
wystudzeniu możesz dodatkowo posypać je cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz