czerwca 08, 2016

Maślankowe drożdżówki z truskawkami




Składniki:
(15 szt. drożdżówek)
  • 600 g. mąki pszennej
  • 50 g. świeżych drożdży
  • 80 g. masła
  • 375 ml. maślanki
  • 80 g. cukru + 1 łyżka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 2 szczypty soli

Truskawki
  • 225 g. truskawek
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Kruszonka migdałowa
  • 20 g. masła
  • 20 g. łuskanych migdałów
  • 30 g. cukru trzcinowego
  • 40 g. mąki pszennej

Oraz
  • tłuszcz do posmarowania blaszki
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka mleka

Jajka i maślanka powinny być w temperaturze pokojowej, wyjmij je z lodówki na co najmniej 5 godzin przed robieniem ciasta.

Masło rozpuść w rondelku. Odstaw do wystudzenia.

Mąkę przesiej do dużej miski. Na środku mąki zrób dołek sięgający dna miski. Do dołka rozkrusz drożdże, posyp je 1 łyżką cukru. Na drożdże wlej kilka łyżek maślanki i drewnianą łyżką wymieszaj drożdże z cukrem i maślanką. Z brzegów zagarniaj łyżką trochę mąki i mieszaj, aż utworzy się z drożdży niezbyt gęsta papka (zaczyn).  Odstaw miskę na 15 minut.

W pozostałej maślance rozpuść cukier i cukier waniliowy. Do miski z mąką i zaczynem wlej maślankę, dodaj sól i wbij jajka, wymieszaj. Dodaj ostudzone masło, mieszaj łyżką, aż tłuszcz wchłonie się w ciasto. Wyrabiaj ciasto łyżką drewnianą, starając się "wpompować" w nie jak najwięcej powietrza (około 15 minut). Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Przygotuj kruszonkę: migdały posiekaj nożem na drobniutkie kawałeczki. Wsyp je do miseczki, dodaj do nich masło, cukier i mąkę. Wymieszaj kruszonkę ręką wgniatając w masło sypkie składniki. Wstaw kruszonkę do lodówki.

Ciasto wyłóż na stolnicę i dość obficie podsypując mąką rozwałkuj placek o grubości 1,5 - 2 cm. Wykrawaj kółka o średnicy 9 cm. (ja używam do tego zakrętki od plastikowej puszki po kakao rozpuszczalnym). Małe wykrojone bułeczki układaj w dużej odległości od siebie na natłuszczonej blaszce (będą Ci potrzebne 2 duże lub 3 średnie blaszki). Skrawki ciasta zlepiaj ponownie w kulę i wykrywaj bułeczki, aż do całkowitego wykończenia ciasta. Blaszki z bułkami odstaw na 20 minut.

W tym czasie zmiażdż truskawki tłuczkiem do ziemniaków (krótko, tak by pozostało też trochę cząstek truskawek). Wsyp do truskawek cukier trzcinowy, waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj.

W podrośniętych bułeczkach zrób na środku palcami duże, głębokie dołeczki. Wypełnij je truskawkami (około 1 łyżki do każdego dołka). Brzegi bułeczek posmaruj jajkiem rozmąconym z łyżką mleka. Całe drożdżówki posyp obficie migdałową kruszonką.

Drożdżówki wkładaj do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz, aż ładnie wyrosną i się zrumienią. Po wystudzeniu możesz dodatkowo posypać je cukrem pudrem.









Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza