Składniki:
(1,5 litra napoju)
- 10 baldachimów kwiatów czarnego bzu
- 1,5 litra wody
- sok z 1/2 cytryny
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 140 g. czerwonych łodyg rabarbaru
- 4-5 łyżek miodu (np. wielokwiatowego)
Kwiaty czarnego bzu
zrywaj najlepiej rano, zaraz po tym, jak odparuje rosa. Baldachy powinny
być w pełni rozwinięte, bez mszyc i zanieczyszczeń. Szukaj takich krzaków bzu,
które nie rosną w pobliżu ruchliwych dróg.
Po zerwaniu baldachów
odcinaj kwiaty nożyczkami, grubsze łodyżki odrzuć. Kwiaty zalej 1 litrem wody,
dodaj skórkę z cytryny. Garnek postaw na ogniu i doprowadź wodę do zagotowania.
Zaraz po zagotowaniu zestaw z ognia i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Łodygi rabarbaru potnij
na mniejsze kawałki, zalej je 0,5 l. wody i postaw na ogniu. Od chwili
zagotowania gotuj przez 2 minuty na małym ogniu. Odstaw do całkowitego
wystygnięcia.
Kompot rabarbarowy
przelej przez sitko, aby pozbyć się rozgotowanego rabarbaru. Kwiaty bzu również
odcedź (dodatkowo zbierz kwiaty w dłonie i mocno odciśnij.
Kompot rabarbarowy i
napój z kwiatów bzu połącz ze sobą, dodaj sok z cytryny i miód. Wymieszaj.
Podawaj w takiej formie lub schłodź w lodówce albo z kostkami lodu i listkami
mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz