czerwca 09, 2016

Napój z kwiatów czarnego bzu i rabarbaru




Składniki:
(1,5 litra napoju)
  • 10 baldachimów kwiatów czarnego bzu
  • 1,5 litra wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 140 g. czerwonych łodyg rabarbaru
  • 4-5 łyżek miodu (np. wielokwiatowego)


Kwiaty czarnego bzu zrywaj najlepiej rano, zaraz po tym, jak odparuje rosa. Baldachy powinny być w pełni rozwinięte, bez mszyc i zanieczyszczeń. Szukaj takich krzaków bzu, które nie rosną w pobliżu ruchliwych dróg.

Po zerwaniu baldachów odcinaj kwiaty nożyczkami, grubsze łodyżki odrzuć. Kwiaty zalej 1 litrem wody, dodaj skórkę z cytryny. Garnek postaw na ogniu i doprowadź wodę do zagotowania. Zaraz po zagotowaniu zestaw z ognia i odstaw do całkowitego wystudzenia.

Łodygi rabarbaru potnij na mniejsze kawałki, zalej je 0,5 l. wody i postaw na ogniu. Od chwili zagotowania gotuj przez 2 minuty na małym ogniu. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Kompot rabarbarowy przelej przez sitko, aby pozbyć się rozgotowanego rabarbaru. Kwiaty bzu również odcedź (dodatkowo zbierz kwiaty w dłonie i mocno odciśnij.

Kompot rabarbarowy i napój z kwiatów bzu połącz ze sobą, dodaj sok z cytryny i miód. Wymieszaj. Podawaj w takiej formie lub schłodź w lodówce albo z kostkami lodu i listkami mięty.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz