czerwca 13, 2016

Oranżada truskawkowa




Składniki:
(na około 1,5 litra oranżady)
  • 600 g. truskawek
  • 80 g. cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 litr mineralnej wody gazowanej


Truskawki dobrze umyte i pozbawione szypułek pokrój na mniejsze kawałki (większe owoce na ćwiartki, mniejsze na pół). Włóż truskawki do garnka i wymieszaj z cukrem trzcinowym.

Garnek postaw na małym ogniu, owoce mieszaj i czekaj, aż się mocno rozgotują i puszczą dużo soku (około 7 minut). Sok przelej przez sitko, a owoce zjedz lub wykorzystaj do sporządzenia dżemu. W soku truskawkowym rozpuść cukier waniliowy. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

Sok połącz z wodą gazowaną. Przed podaniem możesz schłodzić oranżadę w lodówce lub podawać z kostkami lodu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz