Składniki:
(na około 1,5 litra
oranżady)
- 600 g. truskawek
- 80 g. cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 litr mineralnej wody gazowanej
Truskawki dobrze umyte i
pozbawione szypułek pokrój na mniejsze kawałki (większe owoce na ćwiartki,
mniejsze na pół). Włóż truskawki do garnka i wymieszaj z cukrem trzcinowym.
Garnek postaw na małym
ogniu, owoce mieszaj i czekaj, aż się mocno rozgotują i puszczą dużo soku
(około 7 minut). Sok przelej przez sitko, a owoce zjedz lub wykorzystaj do
sporządzenia dżemu. W soku truskawkowym rozpuść cukier waniliowy. Odstaw do
całkowitego wystudzenia.
Sok połącz z wodą
gazowaną. Przed podaniem możesz schłodzić oranżadę w lodówce lub podawać z
kostkami lodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz